Als de benzineprijs zakt, heeft dat onmiddellijk gevolgen voor het inflatieniveau. Dat laten de jongste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van Curaçao zien. Als met een echo volgen de maanden daarop ook tariefsverlagingen voor stroom en water. Gunstig voor de portemonnee. Toch is het feit dat de brandstofprijs al voor en vooral na de jaarwisseling fors is gezakt lang niet (altijd) verwerkt in de overige - van brandstof afhankelijke - producten en diensten. Toen voor een liter benzine en diesel de afgelopen jaren recordbedragen moesten worden neergeteld, waren allerlei producenten er als de kippen bij om hun prijzen aan te passen. Brandstoftoeslagen waren schering en inslag. Terecht. Vliegmaatschappijen, broodbakkers en supermarkten klaagden steen en been dat ze anders geen droog brood zouden verdienen. Logisch. Werknemers die voor hun job gebruikmaken van hun auto, vroegen gelijk een loonsverhoging. Begrijpelijk. Daardoor volgde er een golf aan prijsverhogingen. Maar nu het omgekeerde gebeurt - in rap tempo en met reuzenstappen tegelijk - bestaat stellig de indruk dat de prijskaartjes niet even snel mee veranderen. Tickets zijn niet goedkoper, brood en supermarktartikelen evenmin. En werknemers leveren niet - uiteraard niet - het eerder verhoogde deel van hun benzinevergoeding in. Toch zouden consumenten, onder wie diezelfde producenten en werknemers, eigenlijk wel degelijk iets moeten merken bij het afrekenen. Want de benzineprijs is met ingang van het nieuwe jaar ‘historisch laag’ omdat benzinerijders in minstens vijftien jaar niet zó goedkoop uit zijn geweest aan de pomp - de prijs daalde weer en dit keer met twee dubbeltjes en dook daarmee flink onder de magische tweeguldengrens, namelijk 1,82 gulden per liter. Komende week gaat het nóg verder omlaag en wel met 22 cent naar 1,60 gulden. Ook elektriciteit en leidingwater worden goedkoper. Beter nieuws is er niet. Hier kan geen strategisch economisch herstelprogramma tegenop. De economie moet alleen al van deze prijsdalingen een opleving krijgen. Door flink meer besteedbaar inkomen en omdat dit het inflatieniveau enorm zal temperen. In december, toen er nog geen sprake was van een echt drastische verlaging van de prijs voor benzine en diesel, is het prijsindexcijfer met 0,6 procent afgenomen. De impact van januari en februari zullen veel groter zijn. Maar dan is het niet meer dan fair als ook de aanbieders van andere producten hun prijzen bijstellen. Omlaag. Aan de Consumentenstichting, het ministerie van Economische Ontwikkeling en de media - de prijs voor de krant bleef de afgelopen jaren overigens nagenoeg gelijk op Curaçao - de taak om dit kritisch en nauwlettend te monitoren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.