Van onze correspondent
Kralendijk - Nadat de eerste fase van de afvoer van biomedisch afval drie maanden geleden is afgerond, is in de week van 7 juli gestart met de tweede fase. In deze fase worden zeven zeecontainers met biomedisch afval naar Europa gebracht.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateerde in haar inspectierapport ‘Vergunningverlening, toezicht en handhaving bij Selibon Lagun’ van 21 oktober 2024 dat de situatie bij het afvalcentrum en de stortplaats op Bonaire zorgwekkend, complex en urgent was. ,,Er is sprake van risico’s voor het milieu (lucht, bodem, grondwater en brand) die wekelijks toenemen”, zo schreef de ILT. Experts geven aan dat het aannemelijk was dat er niet alleen risico’s waren voor de natuur maak ook voor de volksgezondheid. Een van de geconstateerde problemen waren 9 ongekoelde zeecontainers met biomedisch afval dat niet verbrand kan worden, omdat de verbrandingsinstallatie na klachten van de omwonenden is stopgezet. ,,Het afval in deze containers is gedeeltelijk verpakt in afgesloten vaten en gedeeltelijk verpakt in plastic afvalzakken. Het aantal containers groeit en sommige containers staan er al langer dan een jaar. Meerdere containers verkeren in slechte staat.”
Het rapport was voor waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond aanleiding om in te grijpen en zelf de touwtjes in handen te nemen. Later is dit door de rechter teruggedraaid, maar de opruimwerkzaamheden waren toen al in volle gang. In de eerste fase betrof het vijf containers met daarin het in tonnen verpakte biomedisch materiaal. Zo kon het op een veilige manier door Renewi via Nederland naar België worden gebracht, waar het op een veilige manier is verbrand. De afgelopen weken zijn er volgens het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), dat sinds de uitspraak van de rechter in januari, weer verantwoordelijk is voor de situatie op de landfill, veel voorbereidingen getroffen voor de tweede fase. ,,Zo is de hele logistieke keten goed georganiseerd en is er veel speciaal verpakkingsmateriaal ingekocht. De werkzaamheden worden vooral uitgevoerd door een lokale aannemer met ervaring in dit werk”, aldus het OLB.
In biomedisch afval kunnen schadelijke stoffen of ziekteverwekkers aanwezig zijn, die effect kunnen hebben op mens en milieu. Omgaan met biomedisch afval valt daarom onder speciale wet- en regelgeving, zodat dit veilig en zorgvuldig gebeurt. Vanwege het gevaar hebben de belangrijkste schakels in deze afvalketen, te weten RMD, Selibon en Fundashon Mariadal, hiervoor de afgelopen periode een speciale training gevolgd. Afgelopen dinsdag is begonnen met het opnieuw verpakken van het afval in speciale vaten. Deze vaten zijn eerder vanuit Nederland aangekomen. Volgens Selibon verloopt alles volgens planning. De verscheping van het afval zal in twee stappen plaatsvinden, de eerste boot met 4 containers is dit weekend al geladen, de overige gaan met de volgende boot over twee weken mee.