WWF-NL becijfert minimaal 300 miljoen
Van onze correspondent
Den Haag - Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) en partners maken zich ernstige zorgen over de toekomst van de natuur in Caribisch Nederland (CN) en roepen de Nederlandse regering op om minimaal 300 miljoen euro beschikbaar te stellen voor natuurbescherming en -herstel alsook verbetering van de milieu-infrastructuur.
WWF reageert hiermee op het rapport ‘Staat van de Natuur 2024’ dat deze week is gepresenteerd en waarover het Antilliaans Dagblad eerder deze week berichtte. Hieruit blijkt dat de natuur op de BES-eilanden in een matige tot zeer slechte staat verkeert. Desondanks trekt het kabinet de komende vijf jaar geen extra geld uit, zo liet verantwoordelijk staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) de Tweede kamer weten.
Het ministerie van LVVN is verantwoordelijk voor het natuurbeleid op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. In het Natuur- en milieubeleidsplan Caribisch Nederland 2020-2030 (NMBP) zijn de doelstellingen voor de eilanden vastgelegd. Op basis van deskundige en lokale kennis schat WWF-NL dat er tot 2030 nog minstens 300 miljoen euro extra nodig is om dit plan uit te voeren: 150 miljoen euro voor directe natuurbescherming en -herstel, en nog eens 150 miljoen euro voor het verbeteren van milieutechnische voorzieningen, zoals afvalwaterbehandeling. Voor de periode 2025-2030 is er echter geen budget toegezegd.
In een gezamenlijke verklaring waarschuwen meerdere natuurorganisaties op de eilanden dat de ecosystemen een kritiek kantelpunt naderen. Zonder snelle en structurele financiële ondersteuning dreigt onomkeerbare schade aan koraalriffen, mangroves en natuurgebieden op land. ,,Dit brengt niet alleen de biodiversiteit in gevaar, maar ook voedselzekerheid, klimaatbestendigheid en lokale economieën. De Nederlandse overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en natuur op de eilanden op gelijke wijze opnemen in de nationale begroting als in Europees Nederland”, aldus WWF-NL.
Hoofdbedreigingen: invasieve soorten, loslopend vee, klimaatverandering
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.