Vraagtekens wetenschappers bij effectiviteit veredelingsmethode
Van onze correspondent
Kralendijk - Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB) kweekt hittebestendige koralen om kwetsbare koralen te versterken en heeft dringend een stuk land nodig voor het opzetten van een laboratorium voor veredeling en fragmentatie.
In de afgelopen twee jaar hebben koraalriffen in het Caribisch gebied te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen. Recordhoge oceaantemperaturen in 2023 en 2024, de heetste twee opeenvolgende jaar na registratie, hebben geleid tot ernstige koraalverbleking in de hele regio. Volgens een 7-jarig onderzoek van de Stichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) is het percentage koralen dat wordt aangetast door thermische stress dramatisch gestegen van 25 procent in 2016 tot meer dan 80 procent in 2023. ,,De schaal van bleken is duidelijk zichtbaar op riffen rond het eiland, met wijdverspreide gevolgen voor bijna elke koraalsoort”, aldus RRFB.
De omvang van het bleken in de afgelopen 2 jaar is volgens de organisatie ronduit ongekend. ,,In combinatie met de spreiding van Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD), die voor het eerst op het eiland werd ontdekt in maart 2023, staan de eens zo bloeiende riffen van Bonaire nu onder buitengewone druk.” Als reactie hierop werkt RRFB aan het versterken van koraalpopulaties op een biologisch niveau om weerbaarheid op te bouwen tegen deze bedreigingen. ,,Selectieve vermeerdering stelt ons in staat om koraalstammen te lokaliseren die een natuurlijke tolerantie voor stress hebben en ze te vermenigvuldigen door fragmentatie en veredeling”, legt Sanne Tuijten, Science Officier voor RRFB, uit.
Tijdens het piekbleekseizoen voert RRFB de monitoringinspanningen op om veerkrachtige koraalkolonies te identificeren. Tussen oktober en december besteedde hun team meer dan 150 uur aan het onderzoeken van 25 riflocaties rond het eiland op zoek naar ‘superkoralen’. Eenmaal geïdentificeerd worden ze gekweekt in kwekerijen, uitgeplant naar het rif en geïntegreerd in het koraalkweekprogramma van RRFB om hun veerkrachtige eigenschappen door te geven aan de volgende generatie.
Hoewel deze inspanningen naar verluid een aanzienlijke impact hebben gehad, heeft RRFB dringend behoefte aan een kwekerij op het land. ,,Een faciliteit op het land gaat niet alleen over het uitbreiden van ons werk, het gaat erom de tools te hebben om snel en effectief te handelen nu onze riffen worden bedreigd”, zegt Tuijten. ,,Zonder dat is ons vermogen om op crises te reageren ernstig beperkt.” Uitgerust met zeewatertanks, zou deze faciliteit volgens haar een gecontroleerde omgeving bieden voor het kweken van koraal, fragmentatie en onderzoek. Het zou ook de noodverplaatsing van koraal tijdens stormen of uitbraken van ziekten onnodig maken. De faciliteit zou bovendien kunnen worden gebruikt als een educatief centrum, waar onderzoekers en studenten onderdak zouden vinden.
RRFB is zeker niet de enige organisatie die zich bezighoudt met het kweken van koraalsoorten die bestand zijn tegen de klimaatverandering. Wetenschappers in Wageningen werken ook aan deze ‘superkoralen’ en bij Curaçao wordt dit gekweekte koraal al in zee geplaatst. Het lijkt misschien het ei van Columbus maar er is ook stevige kritiek op, zo blijkt uit een artikel van afgelopen zaterdag in het Nederlandse dagblad De Volkskrant. Wetenschappers Erik Meesters die zich als ecoloog aan de Wageningen Universiteit verdiept in koralen, maar niet aan het kweeklab van Osinga verbonden is, heeft veel op het onderzoek aan te merken. ,,De onderzoekers vergelijken koralen op verschillende plekken in verschillende omstandigheden met elkaar en gooien dat allemaal op één hoop. Dat is appels met peren vergelijken”, aldus Meesters die sceptisch is over positieve berichtgeving rondom koraal. ,,Ik snap dat mensen goed nieuws willen horen. Maar met het tempo waarin de koraalstand achteruitgaat en de groeisnelheid van de gekweekte koralen, is dit echt een druppel op een gloeiende plaat.