Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Er is een groot tekort aan huisartsen op Bonaire, zegt de 35-jarige Abigaël Bouwman die onlangs zes weken op het eiland heeft waargenomen als huisarts.

F15 huisartsenBouwman heeft een Nederlandse vader en een Arubaanse moeder en woont en werkt in Den Haag. Ze is bestuurslid van de Asosiashon Mediko di Antias die beoogt meer Caribische zorgprofessionals terug te krijgen naar de eilanden.

Op haar gastblog op Carecaribbean.nl blikt Bouwman terug op haar periode bij het Medical Center Cross Road Bonaire (MCCR), dat met zo’n vijfduizend patiënten de één na grootste huisartsenpraktijk is van het eiland. ,,Er zijn twee vaste huisartsen en ik werkte er vier dagen per week van 8 tot 17 uur. Ik draaide spreekuur afgewisseld met ingrepen doen; denk aan een plekje op de huid wegsnijden of een spiraaltje in de arm plaatsen”, verduidelijkt Bouwman.

Wat haar meteen opviel was hoe vriendelijk en gemoedelijk de Bonairiaanse patiënt is. ,,De betrokkenheid en aandacht van de patiënt zorgt voor een open en vertrouwelijke sfeer. De patiënten hier zijn toegankelijk voor mij als arts en dat geeft mij echt werkplezier. Dat is iets anders dan de patiënt in Nederland die soms zo zelfverzekerd mijn spreekkamer binnenkomt. Deze ervaring op Bonaire heeft mijn blik als arts verbreed. Je wordt geconfronteerd met unieke medische vraagstukken die je dwingen om flexibel en creatief te denken. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaat met euthanasie dat wettelijk wel is toegestaan, maar heel gevoelig ligt in het religieuze Bonaire.”

Bouwman benadrukt dat patiënten het enorm waarderen om Papiaments te kunnen spreken met de dokter, maar ook Spaans spreken is heel welkom. ,,Laatst zei een patiënt lachend dat ze er tegenop zag om met een ‘makamba’ arts te moeten spreken toen ik haar uit de wachtkamer binnenriep en zij mij zuchtend tegemoet liep. Toen ze merkte dat ze gewoon Papiaments kon spreken, was het ijs gebroken en hadden we uiteindelijk een heel goed gesprek. Ze zei zelfs dat ze het nu zonde vond dat ik weer wegging. Het is belangrijk dat je de taal spreekt om medische informatie te verduidelijken maar vooral om een vertrouwensband op te bouwen, en dat heb ik ook zo ervaren. Een grapje maken of een opmerking plaatsen in je eigen taal helpt om de spanning van een consult te verminderen.”

Bonaire is een prachtig, rustig eiland met een zeer ontspannen sfeer, maar er is een groot tekort aan huisartsen, signaleert Bouwman. ,,Het inwoneraantal is in twintig jaar tijd verdubbeld met name door de immigratie vanuit de Caribische regio en Nederland. Met deze bevolkingsgroei en de vergrijzing zal ook de zorgcapaciteit meegroeien; er zijn dus dringend meer huisartsen en doktersassistenten nodig. Er wordt op het eiland hard gewerkt aan toekomstgerichte oplossingen. Bijvoorbeeld een pilot met digitale eerstelijnszorg: de huisarts doet consult via een speciaal ingerichte app. Zo kan een patiënt vanaf thuis zijn of haar zorgvragen stellen. Denk aan een recept voor anticonceptie dat iemand liever niet in de praktijk bespreekt maar veilig in de app-omgeving kan regelen. Of een foto van een plekje sturen zodat de huisarts ernaar kijkt.”

Bouwman besluit met de dringende oproep aan geïnteresseerden om huisarts te worden. ,,Als tip voor als je wil waarnemen: ga netwerken en durf gewoon andere huisartsen aan te spreken. Bied jezelf aan. Dat kan ook een keer tijdens je vakantie op een van de eilanden.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.