Van onze correspondent
Kralendijk - Zwemmers opgelet! De Kubuskwal (Tamoya Ohboya), ofwel Box Jellyfish, is gesignaleerd in de wateren van Bonaire. Dat meldt natuurorganisatie Stinapa in een waarschuwingsbericht.
Deze kwallen zouden zich in grote aantallen richting de kust bewegen. Dit gebeurt naar verluidt rond de nieuwe en volle maan tijdens de warmere maanden van mei tot oktober. De steek van een kubuskwal kan misselijkheid, pijn en uitslag veroorzaken. Zonder behandeling kunnen deze symptomen 20 minuten tot een hele dag aanhouden. Het is belangrijk om voorzichtig te zwemmen en contact met deze kwallen te vermijden, aldus de natuurorganisatie. En als men toch gestoken wordt, dan zijn er enkele behandelopties zoals azijn, ‘Sting-No-More’ en het gebruik van heet water of warmtepakkingen. Wanneer de symptomen toch aanhouden, is het raadzaam medische hulp te zoeken.
De Box Jellyfish is een van de gevaarlijkste kwalsoorten ter wereld. Met zo’n vijftien tentakels kunnen sommige tot wel drie meter lang worden. Feit is ook dat de kwallen snel kunnen zwemmen, wel 1,5 tot 2 meter per seconde. Een steek van een kubuskwal kan fataal worden. Het gif dat in de bloedbaan van de huid terecht komt, valt de zuurstofcellen aan. Daardoor ontstaat na een aantal minuten een hartaanval. Wereldwijd (voornamelijk rond Australië en Hawaii) zijn door deze kwal al honderden slachtoffers gevallen. Doordat het gif van de Box Jellyfish zo sterk is, wordt de kwal als een van de giftigste dieren ter wereld gezien. Een kubuskwal heeft genoeg gif bij zich om 60 volwassen mensen om het leven te brengen.