Van onze correspondent
Kralendijk - Fuse Caribbean start met het grootschalig verwerken van plastic afval op Bonaire onder de bedrijfsnaam Fuse Bonaire. Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met Selibon, Kooyman, Bon Recycling, de HR Groep en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB).

F00BON plastic afvalFuse Caribbean is op Curaçao al ruim een jaar actief met het transformeren van lokaal plastic afval in betaalbare en duurzame bouwmaterialen. Dit gebeurt in samenwerking met lokale partners en leveranciers. Inmiddels is op Curaçao al meer dan 56.000 kilo plastic afval verzamelt dat verwerkt wordt met de zogenoemde Fuse Kitchen. Op Bonaire is Fuse Caribbean een samenwerking gestart met Selibon dat inmiddels ruim 13.000 m³ plastic afval apart heeft ingezameld om dit vervolgens door Fuse te laten verwerken. De Fuse Kitchen op Bonaire wordt daar momenteel gereed voor gemaakt.

De geproduceerde bouwmaterialen van gerecycled plastic worden in de toekomst bij Kooyman op Bonaire verkocht. ,,Het opschonen van de eilanden en het teruggeven aan de samenleving staat bij ons voorop in samenwerking met Fuse. We zijn al bijna 85 jaar actief in de bouwmarkt en zijn zeer tevreden dat we nu bouwmaterialen gemaakt van Ekoduro kunnen aanbieden. Dit materiaal, samengesteld uit plastic afval, is niet alleen duurzaam, maar ook lokaal geproduceerd en voordelig”, aldus Juri Kooyman, ceo van Kooyman.

Bon Recycling draagt binnen de keten de verantwoordelijkheid voor het faciliteren van de locatie waar de Fuse Kitchen en de verkleinmachines voor het verwerken van plastic afval geplaatst zullen worden. De HR-groep, bestaande uit verschillende bedrijven die actief zijn in de maritieme, infra-, civiele, energie-, industrie- en utiliteitsectoren, biedt een team van technisch specialisten die met de Fuse Kitchen zullen gaan werken. ,,Dit zal niet alleen werkgelegenheid voor de lokale bevolking creëren, maar ook bijdragen aan educatie en innovatie door verdere ontwikkeling van de technieken binnen deze recyclingprocessen”, aldus Fuse.

Bonaire zegt toe te werken naar een circulaire economie waarin zoveel mogelijk afval gerecycled en hergebruikt wordt. ,,Daar is inmiddels een goed begin mee gemaakt, met onder andere milieustraten en minder wegwerpplastics. Tegelijkertijd wordt 88 procent van het afval op Bonaire nu nog steeds gestort. Dat is niet goed voor het milieu en niet toekomstbestendig”, aldus het OLB. ,,Fuse Bonaire maakt van plastic een waardevolle grondstof voor de economie op het eiland. Hierdoor dragen ze niet alleen bij aan een schoner Bonaire, maar ook aan het creëren van werkgelegenheid en de verbetering van levenskwaliteit. Samen beschermen we de unieke identiteit van Bonaire als Blue Destination.”

Fuse Caribbean roept alle inwoners en bedrijven van Bonaire op om actief deel te nemen aan het scheiden van plastic afval en het ondersteunen van clean-ups. ,,Alleen door samenwerking kunnen we de impact van plastic op deze prachtige unieke natuur minimaliseren en een schonere, duurzamere omgeving creëren”, aldus Martijn Kampshoff, medeoprichter van Fuse Caribbean.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.