Van onze correspondent
Den Haag - De afgelopen tijd is gewerkt aan het ontwikkelen van een passend instrumentarium voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) en voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) om bij te dragen aan de economische ontwikkeling van het Caribische deel van het Koninkrijk. In een brief die demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren aan de Tweede Kamer stuurde informeert zij over de stand van zaken.

F12 Duurzame projectenOp 16 mei 2023 is de Kamer geïnformeerd over de voorziene uitwerking van het voornemen om rendabel bij te dragen aan de economische ontwikkeling van de Caribische landen en de BES-eilanden door garantieregelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Nationaal Groeifonds en regelingen voor duurzame energieproductie (SDE++) open te stellen voor aanvragen uit het hele Koninkrijk. Toen is onder meer aangekondigd dat het noodzakelijk was om een passend instrumentarium te ontwikkelen met vergelijkbare doelstellingen als voor de Nederlandse instrumenten.

Dit heeft volgens Van Huffelen geresulteerd in de conceptregeling ‘Versterking duurzaam verdienvermogen CAS en BES’. ,,Deze conceptregeling heeft een vergelijkbare doelstelling als het Nationaal Groeifonds, namelijk versterking van het duurzaam verdienvermogen, maar sluit in de uitwerking en thema’s beter aan bij de economische structuur in het Caribische deel van het Koninkrijk”, aldus Van Huffelen. Deze regeling ziet volgens haar op zowel de landen als de openbare lichamen, waarbij er in de gehanteerde criteria rekening is gehouden met de verschillen (onder meer in schaal) tussen de landen en de openbare lichamen. De conceptregeling zal op korte termijn in internetconsultatie worden gebracht.

Momenteel wordt ook een marktverkenning uitgevoerd. Deze verkenning heeft als doel het inventariseren van mogelijke projecten die een subsidieaanvraag kunnen doen binnen de criteria zoals die momenteel zijn opgenomen in de conceptregeling. Daarnaast heeft de marktverkenning ook als doel om te adviseren over eventuele aanpassingen in de kaders en criteria in de conceptregeling, gericht op het selecteren van projecten die de grootste bijdrage kunnen leveren aan het duurzaam verdienvermogen op de eilanden. De uitkomsten van deze marktverkenning zullen met de resultaten van de internetconsultatie worden verwerkt. ,,Op die manier kunnen we tot een zo passend mogelijke regeling komen voor de eilanden.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.