Overheid heeft grond niet uitgegeven aan Fundashon Mariadal

Van onze correspondent
Kralendijk - Het zal niet veel mensen zijn opgevallen, maar het bord waarop de nieuwbouw van Botika Antriol stond aangekondigd is van de paaltjes gezaagd en weggehaald. Reden is dat het terrein nog niet aan Fundashon Mariadal (FM) is toegewezen. Intussen lopen de wachttijden bij de enige apotheek die Bonaire rijk is met de dag op.

BONBotikaFundashon Mariadal heeft op 4 september 2023 op de bouwlocatie Mentor het nieuwbouwproject Botika Antriol bekendgemaakt. Botika Antriol moet een nieuwe ultramoderne apotheek worden voor de wijken Antriol, omgeving Antriol waaronder Nort di Saliña en Rincon, ter vervanging van de voormalige Botika Korona die half juli 2023 de deuren sloot. De nieuwe botika zou volgens ziekenhuisdirecteur Giovanni Frans dienen als openbare basisapotheek, met uitzondering van de bereiding van medicijnen ter plaatse. Het voormalige bestuurscollege zou hiervoor een stuk erfpachtgrond beschikbaar hebben gesteld, zo werd verteld. Maar dat blijkt dus niet te kloppen. Ze hadden het volgens een woordvoerder van FM wel beloofd.
Om geen onnodige druk op het huidige BC uit te oefenen heeft Mariadal nu besloten het bord, met daarop onder meer een impressie van de nieuwbouw, weg te halen, zo laat de woordvoerder aan het Antilliaans Dagblad weten. Verantwoordelijk gedeputeerde Angelica Cicilia laat desgevraagd weten dat de grond inderdaad niet aan FM in erfpacht is gegeven en dat ze laat uitzoeken wat er precies gebeurd is. Het feit dat FM nog helemaal niet beschikt over een terrein waarop de nieuwe botika gebouwd kan worden betekent in ieder geval dat de oplevering veel langer op zich laat wachten dan misschien wenselijk is. Tot die tijd moet Bonaire het doen met één apotheek en een uitgiftepunt in Rincon. En dat terwijl in september verteld werd dat de nieuwe apotheek ook de druk moet gaan verminderen op de apotheek in Kralendijk, bij de ingang van het ziekenhuis. Met een inwoneraantal van boven de 25.000 en dagelijks tientallen toeristen die gebruikmaken van de medicijnverstrekking, is een tweede of zelfs derde apotheek geen overbodige luxe, uitgaande van de normen die in Nederland gehanteerd worden.
Gelet op bovenstaande lijkt het onbegrijpelijk dat intussen een tweede apotheek al langer dan een jaar op een vergunning wacht. Er komt geen antwoord van het ministerie van VWS op de aanvraag. In het Bon Bida Gezondheidscentrum te Hato staat al een jaar een compleet ingerichte apotheek van Botika di Servisio (BDS) in de startblokken. BDS is de grootste groep apotheken op de voormalige Nederlandse Antillen met vier apotheken op Aruba, twaalf op Curaçao en een drogist op Bonaire. Het wachten is volgens de voorzitter van BDS, Bram Niessink, ‘alleen nog’ op het antwoord van de minister van VWS die de aanvraag van de apotheekvergunning moet goed keuren. Wel is er in afwachting van het antwoord op de aanvraag reeds een vestigingsvergunning en ontheffing voor de apotheker aangevraagd en ontvangen. Volgens Niessink zou BDS voor Bonaire een mooie aanvulling zijn om de geneesmiddelenvoorziening een duw in de juiste richting te geven, waarbij de patiënt centraal staat.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.