Plastics dreigen Bonaire (en de aarde) te overspoelen

Van onze correspondent
Kralendijk - Met de viering van Earth Day, gisteren 22 april, benadrukte het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) zijn streven voor het beschermen van de aarde.

bonverantwoordelijk,,Het thema van dit jaar: ‘Planeet versus Plastics’, herinnert ons aan de noodzaak om onze strijd tegen plasticvervuiling te intensiveren”, aldus het OLB.
De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een vermindering van de plasticproductie met 60 procent om uiteindelijk het ultieme doel van een plasticvrije toekomst te bereiken. Op dit moment is er wereldwijd een probleem met plastic en vooral microplastic. Plastic, dat uiteenvalt onder invloed van wind en zonnestralen, verdwijnt niet. Het laat overal microplastics achter, van de bodem van de oceanen op 11 km diepte tot de toppen van de Mount Everest op 8.800 meter hoogte. Omdat plastic niet vergaat in de natuur vormen microplastics een groeiend milieuprobleem. Iedereen heeft wel eens gehoord van de plasticsoep in de zeeën. De deeltjes komen af van autobanden, zwerfafval, synthetische kleding, cosmetica en verf. Microplastic is terug te vinden in de voedselketen. Planten, dieren en mensen nemen de deeltjes op en de risico’s van microplastics voor het milieu en de gezondheid van de mens zijn nog onduidelijk.
Op Bonaire is veel plastic zwerfafval te vinden op stranden en in de wijken. In 2020 bestond bijvoorbeeld meer dan 70 procent van het zwerfafval bij Te Amo Beach uit plastic. ,,Gelukkig hebben we op Bonaire al wat stappen gezet om het uit te bannen. Sinds twee jaar is het verboden om wegwerp-draagtassen, -rietjes, -roerstaafjes en -bestek van plastic te verkopen. Ook is het verboden om wegwerp-maaltijdverpakkingen van piepschuim te verkopen”, aldus de overheid.
Het openbaar lichaam moedigt iedereen aan om herbruikbare spullen te gebruiken wanneer dat mogelijk is. ,,Als inwoner en bezoeker van het eiland hebben wij allemaal een eigen verantwoordelijkheid om onze leefomgeving en natuur, schoon en gezond te houden. Neem bijvoorbeeld je eigen spullen mee zoals bestek of een drinkbeker of thermoskan. En gebruik een duurzame boodschappentas.”
Volgens het OLB leven de mensen op Bonaire van de natuur; ‘Nos ta biba di naturalesa’, en zwerfafval, waaronder veel plastic, is slecht voor de natuur en de leefomgeving. Meedoen aan een beach clean up is een van de manieren om zwerfafval en plastic terug te dringen. Verschillende vrijwilligersorganisaties organiseren deze wekelijks. ,,Wij nodigen iedereen uit om deze beweging te ondersteunen en deel te nemen aan deze activiteiten. Samen maken wij Bonaire schoner en mooier”, aldus de overheid die overigens met geen woord rept over een ander probleem, namelijk het ongelimiteerd dumpen van afval in de natuur. Afval dat net zo makkelijk naar de vuilstort gebracht kan worden. Buiten de gebaande paden en in illegale afgravingen wordt van alles gestort, inclusief plastic. Iedereen weet hiervan en ook de overheid is hier meermaals op gewezen. Echter zonder zichtbaar resultaat.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.