Financiële schade zo veel mogelijk beperken
Van onze correspondent
Kralendijk - Gisteren om 9.00 uur was het weer gezellig druk op Sorobon. De surfers hadden blijkbaar zitten wachten op groen licht van de overheid want ondanks de waarschuwing dat er nog olie in het water kan zijn stapten ze massaal op de surfplank.
Dinsdag, woensdag en donderdag was Sorobon afgesloten. In eerste instantie omdat niemand precies wist wat er nog aan vervuiling verwacht kon worden, later om de opruimwerkzaamheden niet in de weg te zitten. Gezaghebber Nolly Oleana liet donderdagavond na overleg met de stakeholders weten dat de afsluiting zou worden weggehaald en dat iedereen vanaf vrijdag 9.00 uur weer welkom was. En dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Het was veel drukker dan normaal op het water. Tegen iedere surfer die het water op ging werd nadrukkelijk gezegd het meteen te melden wanneer hij of zij olieresten tegenkwam. Maar tot het middaguur was er nog niemand langsgekomen. Behalve de surfers waren ook de cruisetoeristen weer aanwezig en ook zij schuifelden massaal het water in, zich niets aantrekkend van de waarschuwingsborden voor resten olie die overal geplaatst waren.
Maandag was het optreden, of eigenlijk het niet optreden, van de lokale overheid hét onderwerp van gesprek op Sorobon en bijna niemand had er een goed woord voor over. De ondernemers vroegen zich af waarom er niet met hen was overlegd over het risico dat er olieresten Lac zouden kunnen binnendrijven. Wanneer dit wel was besproken hadden ze de schade aan hun materiaal kunnen beperken. Wanneer nu gevraagd wordt naar hoe de overheid deze ‘ramp’ heeft aangepakt volgt er een aanzienlijk positiever antwoord. ,,In het begin liep alles traag en wisten we niet waar we aan toe waren maar daarna is de communicatie aanzienlijk verbeterd en is alles met ons overlegd”, zo liet eigenaar Jalmar de Jong van Jibe City het Antilliaans Dagblad gisteren weten. Terugkijkend is hij tevreden over hoe het is aangepakt.
Over de financiële schade vanwege de olievervuiling kan hij nog geen zinnig woord zeggen. Wel is duidelijk dat niet alleen de surfondernemers te maken hebben met afzeggingen, maar ook de hotels en de duikscholen. ,,En dat is niet alleen voor de komende maanden maar in sommige gevallen zelfs voor december van dit jaar.” Mensen haken volgens hem af puur en alleen vanwege het feit dat Bonaire nu geassocieerd wordt met olievervuiling. Dat is het beeld dat verschillende Nederlandse media hebben neergezet. Maar dat het wel meevalt en het nu weer ‘business as usual’ is, dat weten ze daar blijkbaar nog niet. Daarom is De Jong blij dat gezaghebber Oleana gisteren tijdens een bijeenkomst op Sorobon heeft aangegeven dat Tourism Corporation Bonaire (TCB) bezig is om een campagne te ontwikkelen om ook dit positieve nieuws bij de Nederlandse pers te krijgen.