Van onze correspondent
Kralendijk - Directeur Giovanni Frans van Fundashon Mariadal (FM) is al minstens een jaar op de hoogte van het feit dat het voor Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Servicios Aéreos Panamericanos SAS (Sarpa) niet is toegestaan vluchten uit te voeren tussen de zes Nederlands Caribische eilanden. Dit blijkt uit een brief die op 23 maart 2023 is verstuurd door de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) in antwoord op het verzoek van Frans om zogenoemde cabotagerechten voor de Colombiaanse maatschappij.

F15 BONOP Waarschuwde veel eerderDe directeur van FM stuurde afgelopen maandag een brief van zes kantjes aan gezaghebber Nolly Oleana waarin hij probeerde de zorgen weg te nemen die bij het bestuurscollege en de bevolking waren ontstaan nadat er bekend was gemaakt dat de air ambulance van Sarpa niet tussen de eilanden mag vliegen. In de brief beticht hij de media van het verspreiden van onwaarheden en van stemmingmakerij en doet hij het voorkomen dat het vliegverbod voor hem ‘uit de lucht is komen vallen’. Zo schrijft hij dat Sarpa beschikt over alle door de autoriteiten vereiste vergunningen en toestemmingen om op de CAS-/BES-eilanden te vliegen, ook voor de interinsulaire vluchten. ,,Althans tot zeer recent, toen die na 17 jaar plots en zonder enige waarschuwing werden ingetrokken”, aldus Frans. Maar uit een brief van minister Charles Cooper (MFK) van Curaçao aan directeur Merchan Bautista van Sarpa die gisteren door het Antilliaans Dagblad openbaar is gemaakt, blijkt dat er van vergunningen nooit sprake is geweest. Cooper schrijft in zijn brief van 27 januari 2024 dat er ‘zonder de vereiste vergunningen van de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit, noch de Burgerluchtvaartautoriteit van Aruba of Nederland voor Bonaire vluchten zijn uitgevoerd door Sarpa’. En de bewindsman wijst er vervolgens op dat Sarpa en FM in het verleden al vaker via e-mail op de hoogte zijn gebracht van deze kwestie. ,,Als deze schendingen voortduren, zullen we niet aarzelen om op te treden om een einde te maken aan deze schendingen”, aldus Cooper.

Het heeft er alle schijn van dat het al minstens vier jaar bekend is dat Sarpa niet mag vliegen tussen de eilanden, ‘behalve in bijzondere omstandigheden’. Uit een tweede brief die gisteren in het bezit is gekomen van het Antilliaans Dagblad wordt duidelijk dat FM-directeur Frans een jaar geleden op de hoogte is gebracht van een dreigend vliegverbod voor de luchtvaartmaatschappij. Frans had op 13 maart 2023 cabotagerechten (het recht om vluchten uit te voeren binnen een land door een maatschappij uit een ander land) aangevraagd voor de maatschappij en kreeg op 23 maart een antwoord dat niets aan duidelijkheid te wensen overliet. Directeur Peter Steinmetz van de CCAA schrijft hierin dat het verzoek van Frans niet in behandeling kan worden genomen. ,,Vervoersrechten middels luchtvaartverdragen zijn aan luchtvaartmaatschappijen toegewezen en niet aan derden. Het zou de luchtvaartmaatschappij moeten zijn die om cabotagerechten verzoekt”, aldus Steinmetz. Bovendien zou een dergelijk verzoek volgens de CCAA-directeur zinloos zijn omdat in het geval van Sarpa de bilaterale afspraken tussen Curaçao en Colombia van toepassing zijn, ,,Hierin is expliciet overeengekomen dat geen commerciële vervoersrechten mogen worden uitgeoefend door Colombiaanse luchtvaartmaatschappijen tussen Curaçao en onder andere het Caribische deel van Nederland.” Volgens de nieuwssite Bonaire.Nu kwam voormalig directeur van CCAA, Hans de Jong, in maart 2020 al tot een zelfde conclusie die hij destijds ook deelde met Frans.

Waarom Frans het in zijn brief aan gezaghebber Olenana doet voorkomen dat het vliegverbod volkomen onverwacht kwam blijft een raadsel. Hij stelt zelfs dat FM en Sarpa geen gelegenheid hebben gekregen om de situatie uit te leggen. ,,Ons werd evenmin de tijd gegund om ons hierop voor te bereiden en de continuïteit van de air ambulancedienst op andere wijze te waarborgen. Dit vinden wij onverantwoord en bijzonder roekeloos”, aldus Frans in zijn brief van afgelopen maandag. Op het verzoek van het Antilliaans Dagblad om uitleg hierover heeft hij niet gereageerd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.