Luchtvaartautoriteit: Maatschappij mag niet vliegen tussen de eilanden
Van onze correspondent
Kralendijk - Fundashon Mariadal (FM) gaat een samenwerking aan met de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Servicios Aéreos Panamericanos SAS (Sarpa) voor het uitvoeren van ambulancevluchten vanaf Bonaire. Dit is gistermiddag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Tot nu toe werd er samengewerkt met Medicair, dat onderdeel is van ZAir.
Dit contract loopt op 24 januari af. Volgens de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) mag Sarpa echter geen vluchten tussen de eilanden uitvoeren.
De aankondiging deed bij sommige mensen de wenkbrauwen fronsen omdat ZAir eind december juist aankondigde dat het een service agreement is aangegaan met Ambulancias Aéreas de Colombia dat onderdeel is van Colcharter IPS SAS. Het is de bedoeling dat Medicair samen met de Colombiaanse partner ambulancevluchten in de bredere Caribische regio gaan uitvoeren, waarbij gebruik wordt gemaakt van elkaars vliegtuigen. Ambulancias Aéreas zal het medisch personeel leveren voor de vluchten van Medicair dat al zo’n 20 jaar medische vluchten uitvoert vanaf Bonaire. De stap van FM betekent echter dat ambulancevluchten vanaf Bonaire voor Medicair binnenkort waarschijnlijk verleden tijd zijn. Achteraf gezien lijkt de stap van het bedrijf om met een partner in zee te gaan geen onverstandige zet te zijn geweest. Het medisch personeel dat FM tot 24 januari levert kan vanaf die datum immers worden vervangen door personeel van Ambulancias Aéreas.
Sarpa heeft in het verleden onder meer vluchten uitgevoerd tussen Aruba en Colombia en is al meer dan 40 jaar actief als chartermaatschappij. Ze voert ook ambulancevluchten uit tussen Curaçao en Colombia. Peter Steinmetz van de CCAA laat het <f"ADScala-Italic">Antilliaans Dagblad<f"ADScala-Romein"> desgevraagd weten dat Sarpa niet tussen de eilanden heen en weer mag vliegen, ook niet voor medische vluchten en zeker niet als er een provider aanwezig is die de vluchten al zo’n 20 jaar verzorgt. Er is volgens hem een luchtvaartprotocol waarin staat dat deze vluchten uitsluitend mogen worden uitgevoerd door maatschappijen die op de eilanden gevestigd zijn.
Waarom FM er dan niet voor kiest om ook na 24 januari met Medicair verder te gaan is onduidelijk. Het Antilliaans Dagblad hoort van een bron die verder niet bij naam genoemd wil worden, dat FM in de Terms of Reverence (TOR) eiste dat de maatschappij over PH-geregistreerde vliegtuigen moet beschikken en Steinmetz bevestigt dit. Vliegtuigen in Nederland moeten aan deze registratie-eis voldoen, vliegtuigen van de Nederlands Caribische eilanden moeten een PJ-registratie hebben. Medicair zag en ziet het laten her-registreren van de vliegtuigen naar verluidt niet zitten en de bron noemt het zelfs ‘een onmogelijke voorwaarde’. Steinmetz zegt op zijn beurt zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat de ToR ‘op een bepaalde manier’ geschreven is. Bovendien beschikt Sarpa volgens hem ook niet over de vereiste registratie. Vragen van deze krant over de nieuwe samenwerking zijn gisteren onbeantwoord gebleven.