Wettelijke grond voor een verbod ontbreekt op dit moment

Van onze correspondent
Kralendijk - Hoewel de Stichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) zegt de groeiende populariteit van watersporten en andere activiteiten, waaronder het gebruik van foils in Lac, te erkennen, gaat de stichting opnieuw proberen foilsurfen en wingfoilen uit het gebied te weren. Dit blijkt uit een bericht op de Facebookpagina van de organisatie.

BONfoilersStinapa onderschrijft in het bericht dat de genoemde sporten ‘een positieve manier zijn voor de gemeenschap om te groeien en een belangrijk onderdeel zijn van de toekomst van toerisme en recreatie’. Maar Bonaire is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en daarmee ook het gebruik van Lac Bay. Op dit moment is foilen volgens Stinapa wettelijk alleen toegestaan buiten het Bonaire National Marine Park in het donkerblauwe water op minimaal 75 meter van de kust. ,,Hoewel het wettelijk niet is toegestaan, wordt windsurfen met een foil momenteel gedoogd in Lac. Stinapa heeft niet de bevoegdheid om de wet te maken of te wijzigen, maar ons doel is om samen te werken met de overheid en de gemeenschap om het beste advies te geven om legaal en duurzaam uit te breiden”, aldus de natuurbeschermingsorganisatie.
De bewering van Stinapa dat foilen momenteel verboden is in het marien park is niet in lijn met de Eilandsverordening onderwaterpark Bonaire van 1 januari 2023. In een eerder interview met het Antilliaans Dagblad beaamde een woordvoerder van Stinapa, die met de eilandsverordening geconfronteerd werd, dat foilen inderdaad niet verboden is in Lac. Vanwege de beperkte hoeveelheid ruimte in Lac onderzoekt de stichting nu het idee om, zoals ze dat noemen, snellere watersporten zoals foilen naar nieuwe aangewezen gebieden te verplaatsen ‘terwijl het gebruikersbestand nog klein genoeg is om over te stappen, waardoor de sport kan blijven groeien’. Waarom foilen een ‘snellere watersport’ wordt genoemd is onduidelijk aangezien het snelheidsrecord van ruim 103 kilometer per uur nog altijd op naam van een ‘gewone’ windsurfer staat. In reactie op het bericht van Stinapa laat windsurfer en eigenaar Tati Frans van Frans Paradise weten dat er een verschil is tussen een foil-uitrusting voor snelheidsraces en foil-uitrusting voor beginners. ,,Wat in de baai wordt gebruikt is voor beginners tot gevorderden, die geen hoge snelheid hebben”, aldus Frans.
Het uiteindelijke doel van Stinapa is volgens de organisatie zelf om de veiligheid van alle gebruikers van het marien park te garanderen en belangrijke kusthabitats te beschermen. Het is nu echter de tweede keer in korte tijd is dat er beweringen worden gedaan over foilen die niet kloppen met de wetgeving. Eerder klaagden ondernemers dat de uitlatingen op Facebook leidden tot veel afzeggingen van watersporters die naar Bonaire wilden komen. Naar verluidt ging het over een financiële strop van ‘veel meer dan 10.000 dollar’. Ook nu zijn er meteen toeristen die het voor gezien houden, zo hoort het Antilliaans Dagblad. Gedeputeerde Clark Abraham liet afgelopen vrijdag tijdens het wekelijks informatiemoment van de overheid weten ‘van de ruis met Stinapa af te willen’ maar niet tegen het scheiden van de verschillende takken van de surfsport te zijn. Navraag bij de surfgemeenschap leert dat de noodzaak van een zonering ook daar gezien wordt, maar over de manier waarop dit moet gebeuren verschillen de meningen.

Geen wettelijke belemmering foilen...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.