Er wordt hard gewerkt om de achterstand in te halen

Van onze correspondent
Kralendijk - De digitale samenleving op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt versterkt. Programmamanager Bert van der Wees en Naomi Thielman, beleidsmedewerker digitale inclusie, werken aan de programmadoelen van lijn 5 uit de Werkagenda. In een artikel op Digitale Overheid wordt uitgelegd wat dit precies inhoud.

besdigitaliseringHet laatste wat ze willen is iets introduceren wat niet passend is. Maar dat er een grote inhaalslag gemaakt moet worden staat voor Van der Wees en Thielman vast. Hij heeft vorig jaar het ministerie van Financiën verlaten en is begonnen als Programmamanager van zogenoemde lijn 5 waarin het versterken van de digitale samenleving in het Caribisch deel van het Koninkrijk centraal staat. ,,Rond digitalisering gebeuren er spannende dingen. Maar ik merkte dat we hier Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet meenamen in het beleid. Toen ik dat aanstipte, kreeg ik de vraag of ik daarmee aan de slag zou willen”, aldus Van der Wees. Een van zijn eerste acties was z’n koffers pakken en af te reizen om te begrijpen waar ze tegenaan gaan lopen. Dat was wel even schrikken voor hem. ,,Laat ik een verhuizing als voorbeeld nemen. Die moet je aan elke overheidsorganisatie apart doorgeven. Soms zelfs aan meerdere afdelingen binnen dezelfde organisatie. Door de armoede op de eilanden, kreeg proactieve dienstverlening niet veel aandacht. We hebben de bijzondere gemeenten te lang aan hun lot overgelaten en burgers en bedrijven hebben daar last van. Dat gaan we nu goedmaken.”
Er zijn doelen gesteld. Ten eerste de digitale overheid in Caribisch Nederland (CN) op een gelijkwaardig niveau krijgen als in Europees Nederland. Zowel online als aan de balie. Veder moet de digitale samenleving goed worden neergezet. De digivaardigheden moeten omhoog, toegang tot de digitale wereld en internet moet betrouwbaar en betaalbaar zijn en er moet een digitale transitie in maatschappelijke sectoren worden gecreëerd. Hierbij wordt samenwerking gezocht met Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Thielman houdt zich bezig met digitale inclusie in CN. Daarbij gaat het om volwaardig mee kunnen doen in de digitale samenleving. ,,Ondanks dat digitalisering in de samenleving nog geen grote rol speelt, is het belangrijk om de mensen mee te nemen in de digitaliseringsstappen. Programma’s die in Nederland lopen kunnen we echter niet een-op-een uitrollen”, zo legt Thielman uit. Alle Europees-Nederlandse regelgeving en beleid moet van toepassing zijn op CN, tenzij er gronden zijn om dat niet te doen. ,,Je moet rekening houden met het cultuurverschil. We kijken wat de wensen van de eilandbewoners zijn en voeren het daar met aanpassingen in. Het laatste wat we willen is iets introduceren wat niet passend is.”
In Nederland zijn al stappen gezet als AI, algoritme en datastrategie maar dat zit er volgens Thielman voor CN nog niet in. ,,Het zit echt in de ontwikkelfase en daarbij richten we ons op drie randvoorwaarden om digitaal mee te kunnen doen. De eerste is toegang tot de digitale wereld. Dit betekent beschikken over een laptop en een stabiel en betaalbaar internet. Het tweede punt van de driehoek is hulp en ondersteuningen de derde randvoorwaarde is het vergroten van digitale vaardigheden.
Het is volgens Van de Wees nog te vroeg om te zeggen dat er al een verandering zichtbaar is. ,,Het proces is in beweging gezet en we zijn nu op het punt van uitvoering beland. De samenleving merkt er nog weinig van, maar achter de schermen is het in beweging.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.