Werkgevers en vakbonden donderdag in overleg met minister
Van onze correspondent
Kralendijk - De brief van de Business Federation Bonaire (BFB) aan minister Carola Schouten waarin de federatie haar zorgen uitte over de mogelijke aanzienlijke verhoging van het wettelijk minimumloon (WML) op Bonaire heeft voor de nodige (soms felle) reacties gezorgd. In sommige media wordt het kortzichtig genoemd en consumentenorganisatie Unkobon riep in persbericht de werkgevers op om het voorstel van de Commissie Thodé te omarmen.
De BFB constateerde in haar brief dat er slechts beperkt onderzoek is verricht naar de gevolgen van deze voorgestelde verhoging en de impact ervan op de lokale economie en bedrijven. Luite Berkenbosch, vicevoorzitter van BFB, waarschuwt voor een mogelijke loon-prijsspiraal als gevolg van deze verhogingen, waarbij de prijzen stijgen en de koopkracht van zowel werknemers als bedrijven onder druk komt te staan. Daarnaast zou een aanzienlijke verhoging van het WML de concurrentiepositie van Bonaire ten opzichte van omliggende eilanden, zoals Curaçao en Aruba, verslechteren. ,,Je kunt niet in één keer van de kelder naar de zolder, daar zitten nog wat stappen tussen”, zo laat Berkenbosch het Antilliaans Dagblad weten.
Hij roept het Akkoord van Kralendijk in herinnering dat op 16 april 2021 is afgesloten. Hierin spraken de vakbeweging, het bedrijfsleven, de Kamer van Koophandel en het eilandbestuur af dat het bestaansminimum en het WML verder omhoog moesten én de kosten voor de burgers en bedrijven omlaag. Het akkoord loopt tot 2025. In 2021 was het wettelijk minimumloon 950 dollar per maand en inmiddels ligt het op 1.238 dollar. Toen was het idee dat het wenselijke niveau 1.350 dollar bedroeg maar volgens Berkenbosch is dat getal al achterhaald door de ontwikkelingen van de laatste jaren. Hij blijft wel bij zijn standpunt dat een verhoging tot 1.750 dollar, meer dan 500 dollar in één keer, niet wenselijk is. ,,Het gaat niet alleen om de lage salarissen die verhoogd moeten worden. Het hele salarishuis zal moeten worden herzien want ook de mensen die nu wat meer verdienen willen er natuurlijk op vooruitgaan”, aldus Berkenbosch die zich zorgen maakt over de loon-prijsspiraal en over de concurrentiepositie van Bonaire ten opzichte van de andere eilanden. Unkobon is van mening dat de gevreesde loon-prijsspiraal wordt voorkomen doordat de Staat werkgevers zal compenseren voor de hogere loonkosten. Daartoe is vorige week een motie aangenomen. Het bedrag dat wordt genoemd is 4,2 miljoen dollar. Berkenbosch zegt er geen idee van te hebben waar dat bedrag vandaan komt en of dat voldoende is om de meerkosten voor de ondernemers te dekken. Hij wil dat dit, net als in Nederland gebeurt, goed wordt doorgerekend. Wietze Koopman van Unkobon vindt het nu niet de tijd is om ‘dwars te gaan liggen’. ,,De Staat moet gehouden worden aan de belofte om de meerkosten te compenseren, ook als dit betekent dat er meer geld beschikbaar moet komen”, aldus Koopman.
Donderdag zitten de werkgevers en de vakbonden met minister Carola Schouten, staatssecretaris Alexandra van Huffelen en Glenn Thodé om de tafel om hun zorgen en voorstellen door te spreken. ,,Er zijn nog verschillende knoppen waaraan gedraaid kan worden.”