Van onze correspondent
Kralendijk - Tijdens de chaotisch verlopen vergadering van dinsdagavond moesten de gedeputeerden Hennyson Thielman (MPB), James Kroon en Jolinda Craane (UPB) een spervuur aan vragen beantwoorden over uiteenlopende onderwerpen. Het feit dat ze hier niet goed uitkwamen wekte irritatie binnen de raad en leidde uiteindelijk tot de motie van wantrouwen. Er gaat nu gekeken worden welke partijen in staat zijn een nieuwe coalitie te vormen.
Het BC was in functie vanaf april 2023. De toen gevormde ‘nieuwe coalitie’ betekende eigenlijk weinig nieuws omdat het een voortzetting was van de vorige die de vier jaar wel heeft volgemaakt. De verkiezingen van 15 maart bracht de Partido Demokrátiko Boneiru (PDB) van Clark Abraham een historische overwinning. Nog nooit had een partij op Bonaire zoveel stemmen in de wacht weten te slepen als de PDB, 4.004 (39 procent) van de 10,255 uitgebrachte stemmen. Union Patriotiko Boneriano (UPB) van James Kroon behaalde 2.903 stemmen (28,9 procent). Abraham wilde als verreweg de grootste partij het voortouw nemen bij de onderhandelingen over een te vormen coalitie maar de UPB onderhandelde alvast met de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB). Onderhandelingen die tot grote ergernis van de PDB eind maart leidden tot een coalitieakkoord en op 4 april tot de ‘geboorte’ van een nieuwe coalitie.
De samenstelling van de eilandsraad is na dinsdag drastisch veranderd. Zowel de UPB als de PDB hebben nog steeds drie zetels, de MPB heeft nog slechts één zetel en M21 en ’partij Vrolijk’ bezetten ieder ook één zetel. Het meest voor de hand liggend is dat de PDB met M21 en ‘partij Vrolijk’ tot een nieuw coalitieakkoord komt. Samen zijn ze, met vijf van de negen zetels, goed voor een meerderheid in de eilandsraad. Arthur Sealy, die de politiek van Bonaire op de voet volgt, hoopt op een zakelijk BC. ,,Abraham zal twee gedeputeerden willen leveren en de twee kleine partijen samen eentje”, aldus Sealy. Er zijn natuurlijk andere mogelijkheden, zoals een samenwerking tussen de UPB en PDB, samen goed voor zes zetels, of de UPB die een coalitie vormt met twee van de kleine partijen. Wel duidelijk is dat de MPB min of meer buitenspel is gezet door de actie van Vrolijk en ‘gestraft’ wordt voor de keuze van een half jaar geleden.
Sealy zegt tegen het Antilliaans Dagblad dat wat er dinsdagavond is gebeurd te voorzien was. ,,Het heeft te maken met de ziekte van Cyril Vrolijk. Hij is langere tijd in Nederland geweest en kreeg het onderwijl aan de stok met Elvis Tjin Asjoe die hem zei zijn zetel in te leveren. Vrolijk was het al langer niet eens met de manier van regeren”, aldus Sealy. Het hele gebeuren vertoont grote gelijkenis met het opstappen van Daisy Coffie uit de MPB in oktober 2020 die, nadat ze vanwege ziekte langere tijd in Nederland had verbleven, naar eigen zeggen niet werd gesteund door de partijleiding. Volgens Sealy heeft Tjin Asjoe zich met het naar voren schuiven van Thielman in de vingers gesneden en gaat de MPB ‘een langzame dood sterven’. ,,Zelf had ik meer verwacht van Thielman maar zijn manier van leiding geven bleek arrogant”, zo zegt hij.
Het vormen van een nieuwe coalitie moet volgens hem snel gebeuren. En met in het achterhoofd de periode 2016-2017, waarin het BC vier keer viel in een tijdsbestek van een half jaar, mag Bonaire volgens hem hopen dat dit zorgvuldig gebeurt. ,,Er staat teveel op het spel. Er komt een nieuwe coalitie in Nederland, het rapport Thodé ligt er en er moet zo snel mogelijk een sociaal minimum en een verhoging van het minimumloon worden ingevoerd.” In een eerste reactie op het naar huis sturen van BC riep demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen gisteren op tot duidelijkheid. ,,Ik wil in het belang van de bevolking van Bonaire snel klaarheid in de situatie”, aldus Van Huffelen.