Van onze correspondent
Kralendijk - Wereldwijd warmt het zeewater op en het kan bijna niet anders of dit moet ook in het Caribisch gebied het geval zijn. Voor de riffen betekent een hogere watertemperatuur mogelijk ‘bleaching’ van de koralen. Tevens dient zich een nieuw gevaar aan voor de riffen rond Bonaire, Unomia.

F12BONOP Waarschuwing unomiaJuli had record brekende zeeoppervlakte-temperaturen. Hoewel er nog geen officiële bleekwaarschuwing is afgegeven voor het Caribisch gebied, is Florida al getuige geweest van uitgebreide bleekgebeurtenissen. Dit wijst volgens natuurbeschermingsorganisatie Stinapa op een grote kans op koraalverbleking dit jaar op Bonaire. Een andere zorg voor de koraalriffen is het invasieve zachte koraal, Unomia, dat in Venezuela werd geïntroduceerd en zich snel verspreidt. ,,Deze soort overwoekert koralen en zeegras en vormt een aanzienlijk risico voor het delicate mariene ecosysteem”, zo laat Stinapa in haar nieuwsbrief van augustus weten. ,,Hoewel Unomia tot nu toe niet op Bonaire is geregistreerd vragen wij u toch om, als u verdachte groei of veranderingen in de riffen tegenkomt, dit onmiddellijk aan ons te melden.”

Een ander jaarlijks probleem voor Bonaire is het sargassum. Maar hoewel de voorspelling was dat het vaak stinkende, groen- en bruinkleurige zeewier dit voorjaar in grote hoeveelheden op het eiland zou arriveren, overweldigde het de stranden niet. In feite was de hoeveelheid sargassum die dit jaar aanspoelde op Sorobon en Lagun minder dan wat vorig jaar aan land kwam. Eerder dit jaar heeft Stinapa sargassum-booms geplaatst op belangrijke locaties op het eiland om te voorkomen dat het de mangroven binnendringt en om de negatieve impact ervan te minimaliseren. ,,Met verbeterde voorbereidingen, waaronder meer drijvende afscheidingen en zware machines, waren we klaar om de uitdaging dit jaar aan te gaan”, aldus de organisatie die aangeeft dat het sargassumseizoen nu voorbij lijkt en daarom is begonnen met het opruimen van de beschermende maatregelen. ,,Omdat we geen verdere toestroom meer verwachten, hebben we onlangs alle booms uit de oceaan verwijderd en schoongemaakt. We zullen de situatie blijven monitoren en het materiaal opslaan voor toekomstig gebruik.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.