Minder groeves en de landfill volledig gratis

Van onze correspondent
Kralendijk - De illegale groeves en dumpplekken voor afval moeten worden aangepakt. Ze vervuilen het eiland en passen niet bij het imago van ‘Blue Destination’ dat het eilandbestuur voorstaat.

BONafvalHet aantal illegale groeves beperken en het storten van afval op de landfill bij Lagun volledig gratis maken, kan volgens gedeputeerde Hennyson Thielman een deel van de oplossing zijn. Deze maand wordt er begonnen met een opruimactie.
Al jaren wordt er illegaal afgegraven op het eiland en de groeves worden volgestort met afval. De groeves van de ene op de andere dag dichtgooien kan niet want dan zit het eiland zonder diabaas. ,,We gaan nu heel snel beleid creëren waarin plekken worden aangewezen waar kan worden afgegraven. Op andere plekken kan dat niet meer. De eigenaren worden gewezen op het feit dat zij verantwoordelijk zijn voor de groeve en dat ze ervoor moeten zorgen dat illegaal gedumpt afval wordt verwijderd”, aldus Thielman in een interview met het Antilliaans Dagblad.
Maar het dumpen gebeurt niet alleen in de groeves. Wie van Lagun naar Washikemba rijdt, komt onderweg, met uitzicht op de officiële vuilstort, al snel een illegale stort tegen waar hele bergen plastic zijn gedumpt dat zich aan het verspreiden is over de wijde omgeving. Dit soort afvalbergen komen de inwoners van het eiland, en dus ook de toeristen, op veel meer plaatsen op Bonaire tegen. Aan de ene kant is er nu een verbod op het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik en aan de andere kant maalt schijnbaar niemand erom dat de struiken vol hangen met plastic. Thielman herkent het geschetste beeld. ,,Het is een ramp. We gaan begin juli een actie houden om dit soort plekken schoon te maken en we denken erover om de landfill volledig gratis te maken zodat er geen drempel is voor mensen om het afval daarheen te brengen.” Hij denkt dat de opbrengsten van de landfill niet opwegen tegen het uitbreiden van de controles en het inzetten van personeel om boetes uit te geven en de rotzooi op te ruimen.
Om de beperkte mankracht zo efficiënt mogelijk in te zetten wil Thielman dat er prioriteiten gesteld gaan worden ook als dat betekent dat sommige zaken even niet aangepakt kunnen worden. ,,Wat is de grootste prioriteit? Alle plekken waar nu afval in de mondi ligt en waar vervuiling in het water terechtkomt of moeten we de kleine gevallen aanpakken en handhaven?” Als voorbeeld noemt hij een manege die na jaren opeens geen natuurvergunning krijgt om twee keer per week met een paar paarden in Lagun te gaan zwemmen terwijl er al jaren een grote illegale vuilstort in de buurt ligt waar niet op gehandhaafd wordt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.