Van onze correspondent
Kralendijk - Wat hebben de Waddeneilanden gemeen met de Nederlandse eilanden, Bonaire, St Eustatius en Saba en wat kunnen ze van elkaar leren? Die vraag stond donderdag centraal bij een werkbezoek van de eilandraadsleden van Caribisch Nederland aan Schiermonnikoog. Bestuurders van de drie eilanden praatten daar met hun Friese collega's.

F12BESOP Politici op de waddenDe Waddeneilanden bestaan uit de vijf eilanden Terschelling, Vlieland, Texel, Ameland en Schiermonnikoog en zijn net als de BES-eilanden, eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Overeenkomsten zoals woningnood, bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid zijn gedeelde zorgen. Het verschil zit veelal slechts in de meer specifieke lokale kenmerken zoals de grote hordes fietsende toeristen op Schiermonnikoog versus de Caribische cruisetoeristen op Bonaire. Het succesvol samenwerkingsverband tussen de Waddeneilanden, waar er gezamenlijk is opgetreden in gesprekken en onderhandelingen met de ministeries, is een voorbeeld tot maatwerk voor de BES-eilanden.

Ze kijkt wat onwennig om zich heen. Dit is gedeputeerde Jolinda Craane van Bonaire niet gewend. Al die toeristen die zich per fiets verplaatsen over Schiermonnikoog. ,,Een prachtig gezicht maar bij ons vanwege de onveilige infrastructuur niet mogelijk. Het is niet geschikt voor fietsers”, zo vertelt ze aan een verslaggever van Omrop Fryslân, de regionale omroep van Friesland. ,,Er komen bij ons cruiseschepen die een hele meute in een keer loslaten op het eiland. Daar moeten we dan wel genoeg faciliteiten voor hebben en daar zijn wij mee bezig.” Craane's bezoek aan de Waddeneilanden is zeer nuttig, zegt ze. ,,We liggen achtduizend kilometer van elkaar verwijderd maar ik zie zoveel overeenkomsten. Zo is er bij ons ook woningnood en hebben we zorgen over de bereikbaarheid.” De gedeputeerde doelt daarmee op de discussie over de veerboot naar Ameland die Wagenborg Passagiersdiensten minder vaak wil laten varen vanwege de voortdurend dichtslibbende vaargeul. ,,Toch mogen jullie blij zijn met de veerdienst die zo vaak gaat. Bij ons vaart geen enkele veerboot en dat willen we juist zo graag.”

Even later stapt Craane weer op de fiets op weg naar de brandweerkazerne en de ambulancepost. Want naast bereikbaarheid en leefbaarheid is veiligheid een belangrijke thema voor de bezoekers. Het kwik stijgt naar zomerse waarden wanneer het gezelschap over de Badweg rijdt, maar voor Craane is dat naar eigen zeggen een beetje thuiskomen. ,,Bij ons brandt de zon nog veel meer.” Commissaris van de koning Arno Brok zegt tegen de verslaggever van Omrop Fryslân dat hij blij is de gasten van overzee te kunnen ontvangen. ,,We hebben veel meer met elkaar gemeen dan we denken. De Waddeneilanden zijn net als de Caribische eilanden vitale gemeenschappen en geen vakantiekolonies.”

Komende dagen zullen benut worden om verder te werken en bouwen aan sterkere samenwerkingsverbanden. Niet alleen door de BES-eilanden onderling, maar ook tussen de BES- en Waddeneilanden. ,,Samen optrekken voor gezamenlijke uitdagingen die kenmerkend zijn voor de eilanden en elkaar ondersteunen bij het aankaarten van deze uitdagingen bij de verschillende Ministeries in Den Haag. Thema’s als kustbescherming, crisisbeheersing, leefbaarheid, taalbeleid en toerisme zullen besproken worden aan de hand van praktijkvoorbeelden”, aldus het Openbaar Lichaam Bonaire.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.