Van onze correspondent
Kralendijk - Terwijl er bij het kabinet van alle kanten op wordt aangedrongen om de gevolgen van de klimaatverandering voor Bonaire toch vooral serieus te nemen heeft de lokale overheid nog geen concrete plannen om de problemen aan te pakken.
Dit blijkt uit een gesprek dat verslaggever Marit Severijnse van Caribisch Netwerk had met gedeputeerde Hennyson Thielman. Hij erkent dat het lokaal bestuur ook ‘huiswerk’ te doen heeft.
Greenpeace verwacht in 2024 voor de rechter te staan tegenover de Nederlandse staat. De natuurorganisatie ziet te weinig actie vanuit de regering tegen de gevolgen van klimaatverandering op de Caribische eilanden en hoopt dat met een rechtszaak af te dwingen. Bonaire moet zelf ook actie ondernemen, vindt Greenpeace. ,,Wij herkennen dat”, reageert Thielman namens het lokaal bestuur. ,,Concrete plannen zijn er nog niet. Op verschillende gebieden zijn veranderingen nodig.” Tegelijkertijd ziet Greenpeace dat het lastig is voor de eilanden om te weten ‘waar ze precies mee te dealen hebben’, omdat er informatie mist. Voor Europees-Nederland liggen er plannen tegen klimaatverandering, voor de Caribische gemeenten nauwelijks.
De experts die adviezen aan de politiek moeten gaan geven zijn volgens Thielman nog niet gevonden. ,,We zijn nu bezig om de juiste mensen te vinden voor de klimaattafel. Zij zullen kijken naar verschillende aspecten en daaruit moeten concrete plannen komen. Natuurlijk houden wij wel rekening met bepaalde dingen zoals de zeespiegelstijging en wat dat zou kunnen betekenen. Dat wordt zeker meegenomen in onze gesprekken.” Op straat zeggen verschillende inwoners tegen Caribisch Netwerk dat ze zich zorgen maken om klimaatverandering op Bonaire en dat er ‘een gebrek aan informatie is’ vanuit de lokale overheid. Thielman erkent dat en belooft beterschap. ,,Dat zullen we meer gaan doen.”
Volgens de gedeputeerde wil de overheid de komende tijd veel gaan focussen op natuurherstel. ,,Natuurlijk heeft dat ook positieve effecten op klimaatverandering. Dan kun je denken aan herbebossingsprogramma’s, maar ook herstel van koraal”, aldus Thielman die vindt dat Bonaire weer leider in de regio moet worden op het gebied van natuurherstel. ,,We zijn altijd leider in de regio geweest en dat willen we weer worden. Dat vinden we heel belangrijk en we zien meer mogelijkheden voor de komende tijd.”