Binnen drie maanden moet duidelijk worden hoe ze dat gaan doen

Van onze correspondent
Kralendijk - De UPB en de MPB gaan de komende tijd een onlangs gesloten intentieovereenkomst specifieker uitwerken.

F17 BON aanpak heikele puntenPartijen zullen elk een ondersteuningsgroep samenstellen die mede ondersteuning zal geven in het opstellen van het bestuursprogramma en gedurende de zittingsperiode als adviesgroep gaat fungeren op verzoek van hun gedeputeerde. Dit blijkt uit stukken die in het bezit zijn van het Antilliaans Dagblad.
De onderhandelingen zullen gaan over tal van problemen waar de samenleving van Bonaire mee te maken heeft. Wie de te bespreken aandachtspunten doorleest krijgt de indruk dat er de komende vier jaar naar de wensen van de kiezer wordt geluisterd. Het gaat over minder migranten, de overlast van toerisme, niet meer bouwen in de natuur en meer aandacht voor de lagere inkomens, maar ook over de impact van de klimaatveranderingen. In de ‘intentieovereenkomst voor een nieuwe coalitie op Bonaire’ staan 24 actiepunten die de twee partijen de komende tijd verder gaan uitwerken. Ze willen uiterlijk voor Dia di Rincon (30 april) een nieuw bestuurscollege (BC) benoemd hebben en na drie maanden een bestuursprogramma aan de eilandsraad aanbieden waarbij de in het stuk beschreven punten besproken en besloten worden.
De partijen willen de komst van meer migranten afremmen, rekening houden met minderheidsgroepen op Bonaire en streng toezien op de behandeling van immigranten, waarbij het uitgangspunt eerlijke en evenwichtige immigratiewetten zijn. UPB en MPB zeggen met een plan te komen dat ervoor zorgt dat inwoners meer van toerisme gaan profiteren. Ook gaan ze voor minder overlast van toerisme op ‘natuur, identiteit en cultuur’, blijkt uit de intentieverklaring. Uiteraard komt ook het probleem van de armoede aan bod. De partijen willen dat mensen met een lager inkomen er op verschillende manieren op vooruitgaan door ‘prioriteit’ te geven aan onder andere ‘openbaar vervoer, een basispensioen voor iedereen op Bonaire en betaalbare huisvesting’. Er is op het eiland al lange tijd veel te doen over de hoge huizenprijzen, de huren die bijna niet meer kunnen worden opgebracht en de lange wachtlijst van mensen die een stukje erfpachtgrond willen om er een eigen huis op te bouwen. Het toekomstige bestuur zegt zich te gaan richten op ‘verkavelingsplannen’. Ze beloven een ‘eerlijke en snelle uitgifte van betaalbare terreinen en vergunningen en het stimuleren van zelfbouw’. Over sociale woningbouw wordt in de overeenkomst niet gesproken.
Eerder zei UPB-onderhandelaar Ramonsito Booi dat hij het niet ziet zitten dat alle gedeputeerden straks met Den Haag gaan praten. De sociale voorzieningen in de bijzondere gemeente moeten erop vooruit, vinden de partijen en dat lukt naar hun overtuiging sneller als de lijnen kort zijn met Den Haag onder meer om Bonaire te beschermen tegen de impact van klimaatverandering. ,,Het beschermen van onze natuur en ons natuurlijk erfgoed wordt als hoge prioriteit beschouwt, zowel als doel op zich als bij de afweging bij nieuwe projecten en ontwikkelingen”, aldus de twee partijen. Ze gaan daarom de komende tijd ‘specifieke en concrete’ ideeën uitwerken als het gaat om duurzaamheid op het eiland. UPB en MPB willen een stop op de bouw van nieuwe hotels en toeristische accommodaties als dat ten koste gaat van natuur. Ze spreken af om samen te gaan kijken naar ‘nieuwe en duurzame economische en educatieve activiteiten’. Ze willen instellingen voor beroepsonderwijs naar Bonaire halen en zorgen voor ‘onderwijsaanbod op hbo- en universitair niveau’.
De partijen beloven opnieuw het slechte en gevaarlijke wegennet te gaan aanpakken. Er komen ‘concrete investeringen’ om wegen aan te leggen, te verbeteren en te onderhouden. Dat moet allemaal gaan zorgen voor een veiliger verkeer en betere doorstroming, staat in het akkoord. Ook het dossier dierenwelzijn zal voortvarend opgepakt worden met concrete positieve impact, zo wordt beloofd. Ten slotte committeren ze zich om samen met het Rijk te werken aan een plan om de zelfvoorzienend vermogen van het eiland te vergroten door middel van Landbouw en veeteelt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.