Van onze correspondent
Kralendijk - Recentelijk is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Instituto pa Desaroyo Ekonomiko Boneriano (Ideb) onder voorzitterschap van Hans Els en de scheepvaartonderneming Caribbean Fast Ferry Company (CFFC) om een ferryverbinding te realiseren tussen Bonaire en Curaçao.
Ideb is een lobbyorganisatie met een activistische beleggingsvisie en Hans Els is de voorzitter. Erich Perigault Monte is managing director van CFFC en heeft meer dan dertig jaar ervaring in de maritieme wereld. Samen hebben ze hun thema ‘Ban krea union, ban habri transporte Maritimo’ gepresenteerd. ,,Het is een feit dat wij eeuwenlang door de zee zijn verbonden. Een goede verbinding met een snel varende ferry voor passagierstransport en eventuele spoedeisende pakketten zal een grote bijdrage leveren aan de verbinding tussen de eilanden voor zowel de plaatselijke bevolking als toeristen die daar gebruik van willen maken”, aldus Els, die vindt dat een goede samenwerking tussen luchttransport en zeetransport hierbij noodzakelijk is.
Het is niet de eerste keer dat er serieus over wordt nagedacht om passagiers over zee van het ene eiland naar het andere te vervoeren maar geen van deze plannen heeft tot nu toe iets concreets geleid. De nieuwe organisatie zal onder de naam van Caribbean Fast Ferry gaan opereren met de hoofdvestiging op Bonaire. Er is gekozen voor een catamaran die met een kruissnelheid van 22 knopen (40 kilometer/u) de afstand tussen Bonaire en Curaçao van pier tot pier binnen drie uur kan afleggen. Er kunnen 125 passagiers worden vervoerd. De ferry zal nieuw worden gebouwd en voorzien zijn van de modernste navigatiemiddelen en alle luxe om de reis zo comfortabel mogelijk te maken. Het ontwerp van de 33 meter lange catamaran is door een Nederlands firma gedaan. ,,Er is daarbij rekening gehouden met alle facetten van onze Caribische zee tussen de eilanden die, zoals bekend, vele korte golven heeft. Deze nieuwe ferry kan golven tot vier meter hoog aan”, zo legt Perigault Monte uit.
De grote investering kan worden terugverdiend wanneer Caribbean Fast Ferry ervan verzekerd is dat ze de route minimaal vijftien jaar kan blijven varen. Els heeft er alle vertrouwen in dat het nu wel gaat lukken want ze hebben volgens hem geleerd van de fouten uit het verleden. ,,Het verschil is dat we nu ‘bottum-up’ beginnen. Ideb doet het zakelijke traject en CFFC is op zoek naar een geschikte werf om het schip te laten bouwen”, aldus Els. Voor de financiering zal gezocht worden naar investeerders, zo gauw het businessplan klaar is waaruit moet blijken dat het financieel haalbaar is. Dan kan ook met de Nederlandse overheid worden gesproken over een financiële regeling zoals die voor de ferryverbinding op de Bovenwinden is getroffen. Volgens Els is een ander verschil met eerdere plannen dat er nu alleen over Bonaire en Curaçao wordt gesproken en dat het schip dat ze op het oog hebben kan aanleggen aan de huidige pieren. Als het traject voorspoedig verloopt zal volgens hem de eerste boot over twee jaar kunnen varen.