Van onze correspondent
Kralendijk - Het koninklijk bezoek is voorbij en het eiland is weer terug naar normaal. Dat het een leuk bezoek was met blije lachende mensen die allemaal een glimp wilden opvangen van het de koning, koningin en prinses Amalia is breed uitgemeten in de lokale en Nederlandse pers. Maar voor de mindere kanten van het eiland was geen aandacht.

bonaandachtNergens lees of hoor je iets over de schrijnende armoede, de slechte wegen of hoe inwoners denken over de band met Nederland. Op het journaal in Nederland komt iemand aan het woord die op de stoet staat te wachten en misschien is het tekenend dat het een Europese Nederlander is die geïnterviewd wordt en niet iemand die op Bonaire geboren is. De verslaggevers van Caribisch Netwerk zijn het afgelopen weekend niet achter de stoet aangereden, maar hebben mensen op straat gevraagd hoe ze het bezoek ervaren en hoe ze over het Koningshuis denken. Zaterdagochtend bezocht de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij een rondgang van Nathaly Evertsz en Marit Severijnse van Caribisch Netwerk. ,,Ik was niet op de hoogte dat ze komen”, aldus een inwoonster van het dorp. Ze was deze week verbaasd te horen over het koninklijk bezoek, voor het eerst met kroonprinses Amalia. ,,Op Facebook zag ik dat mensen boos reageren, omdat óveral de wegen plotseling gerepareerd worden. Omdat de koning dus naar Bonaire komt!”
Volgens inwoners zal het de koning en koningin opvallen hoe het eiland is veranderd; vooral in de negatieve zin. ,,Ik ken drie gezinnen in Rincon die het zonder water en elektriciteit moeten stellen. Daar moet de koning ook naar kijken. Ik weet niet of hij daar iets aan kan veranderen, maar hij moet weten dat op Bonaire meer is dan zwemmen en lachen.” Rudy Janga hoopt dat de koninklijke familie ‘het werkelijke Rincon’ onder ogen krijgt. ,,Ons buurthuis stort bijna in! En zo zijn er meer gebouwen van de overheid die leeg staan. Ik zou ze álle leegstaande gebouwen laten zien. Je kan ze toch aan de burger verkopen?”, aldus Janga. Het is een ijdele hoop, want het bezoek aan Rincon houdt uitsluitend in dat er bij Mangazina di Rei een feestelijk evenement wordt gepresenteerd.
Inwoners zeggen wel naar de koninklijke familie te gaan kijken. ,,Natuurlijk ga ik ernaartoe! Het zijn mijn mensen”, reageert een vrouw. ,,Ik ga zeker naar ze zwaaien.” Een andere inwoner wil ook gaan kijken om te horen wat de koning te zeggen heeft, wat hij denkt en wat ze tegen de koning gaan zeggen. ,,Ik zou hem vertellen dat onze kinderen een toekomst nodig hebben.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.