Natuur en toerisme moeten op andere manier samengaan
Van onze correspondent
Kralendijk - Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof, die afgelopen zondag bij het Nederlandse radioprogramma ‘Vroege Vogels’ te gast was, deelt de zorgen van marien ecoloog Erik Meesters van Wageningen University & Research.
Meesters, die het koraal van het eiland al jaren onderzoekt, zei twee weken eerder in hetzelfde radioprogramma dat de waterhuishouding op Bonaire er beroerd aan toe is door onder meer de onophoudelijke bebouwing op het eiland.
Volgens Meesters wordt het koraalrif rondom Bonaire al decennia lang verdrukt. Sinds de jaren zestig is het oppervlak levend koraal er met de helft afgenomen. ,,Menselijke activiteit op het eiland heeft hier in grote mate aan bijgedragen. Bebouwing en overbegrazing door geiten en ezels zorgt ervoor dat de bodem makkelijk wegspoelt en het koraal verstikt. De vele beerputten op het eiland hebben - naast een teveel aan voedingsstoffen die algen bevoordelen ten nadele van koraal, - vermoedelijk ook tot ziektes in het koraal geleid”, aldus Meesters bij Vroege Vogels. Zo nam de zee-egelpopulatie die voorheen het koraal in grote mate ontdeed van algen snel af. De situatie verergert volgens hem in rap tempo door de vele resorts die op Bonaire gebouwd worden en de aanleg van illegale kunstmatige stranden. Maar er zijn op veel meer plaatsen problemen met de waterhuishouding op Bonaire. Meesters pleit voor een andere inrichting van het eiland om het koraal te redden. ,,De grote hoeveelheden regenwater die in korte tijd kunnen vallen zouden bijvoorbeeld beter opgevangen moeten worden. Dit vermindert het sediment dat in zee terechtkomt, maar komt ook de drinkwatervoorziening op het eiland ten goede.”
De vraag aan Van der Wal is wat zij daar als verantwoordelijk minister aan kan doen. Ze antwoordt dat er gesprekken over moeten worden gevoerd. ,,Het gaat om de balans. Er is een enorme bouwactiviteit en tegelijkertijd is het toerisme voor Bonaire van groot belang, waar moeten ze anders van leven? Maar bijvoorbeeld de cruiseschepen zijn niet fijn voor wat er in het water leeft”, aldus de minister die beaamt dat de koraalriffen, een ecosysteem op zichzelf, onder druk staan. Onlangs was ze op een conferentie in Montreal en daar werd gezegd dat het ook voor Bonaire in feite één minuut over twaalf is. ,,We zijn op het punt aangekomen dat het straks helemaal niet meer te herstellen is.”
Directeur Jan van der Ploeg van de Stichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) liet de redactie van Vroege Vogels weten dat hij zich in de steek gelaten voelt door Den Haag in het beschermen van het koraal. Wanneer Van der Wal met zijn uitspraak wordt geconfronteerd zegt ze dat het goed is om een keer af te reizen naar Bonaire om hierover te praten. Dit staat volgens haar voor 2023 in de planning. ,,We investeren daar veel geld en moeten in gesprek over hoe we dat geld precies gaan besteden. Er moet op Bonaire een andere balans gevonden worden, wat niet betekent dat er geen recreatietoerisme maar mag zijn of dat er geen hotels meer mogen worden gebouwd”, aldus Van der Wal. Wat het volgens haar wel betekent is dat het op een andere manier moet. Op hoe dat dan precies ingevuld wordt gaat ze tijdens het interview niet in.