Overheid waarschuwt alert te zijn op symptomen
Van onze correspondent
Kralendijk - Als gevolg van een ernstige infectie veroorzaakt door een bacterie Groep A-streptokokken is begin deze week een tweejarig kind overleden. Deze bacterie is niet nieuw op Bonaire, maar kan alleen in zeldzame gevallen leiden tot een ernstige infectie. In hetzelfde gezin zijn nog twee personen besmet geraakt met een serieuze infectie tot gevolg. Zij zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dit liet de afdeling Publieke Gezondheid (PG) donderdagavond weten.
De Groep A-streptokok is een bacterie die bij veel mensen voorkomt zonder dat ze er last van hebben, maar het kan ook verschillende infecties veroorzaken waarvan de meeste niet erg zijn. Bijna alle kinderen hebben weleens een Groep A-streptokok infectie gehad bijvoorbeeld krentenbaard, ontstoken keel of rode vlekjes. Vaak heeft iemand de bacterie even bij zich zonder er zelf ziek van te worden. Hij zit vooral in de neus, de keel en op de huid. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht waarmee deze kan worden verspreid tussen mensen. Door de handen vaak te wassen met water en zeep, maar ook door te hoesten en niezen in de elleboog of een wegwerpzakdoek en deze meteen weg te gooien, kan het verspreiden ervan worden voorkomen.
Mensen die er ziek van worden ontwikkelen vaak milde klachten zoals keelpijn, rillingen, koorts, huiduitslag of spierpijn, maar bij kinderen komen soms ook vlekjes op de huid voor en in zeldzame gevallen kan iemand een ernstige infectie krijgen. Dit hangt af van bacterie maar ook van de gezondheid van de persoon. Mensen met een lagere weerstand hebben meer kans op een ernstige infectie. Een ernstige infectie als gevolg van streptokokken kan heel moeilijk te behandelen zijn. ,,Mocht u klachten hebben zoals hierboven genoemd dan kunt u contact opnemen met uw huisarts”, aldus PG.
De afdeling onderzoekt in samenwerking met het ziekenhuis welke mensen intensief contact hebben gehad met het kind dat besmet is geraakt en de ernstige infectie heeft gehad. ,,Deze mensen worden getest en als het nodig is ook behandeld volgens richtlijnen die daarvoor gelden. Hierover hebben we overleg met het RIVM in Nederland en we zijn in contact met de huisartsen, de betrokken school en het kinderdagverblijf.
Huisartsenpost spoedzorg
Huisartsenpost voor spoedzorg komt met de volgende verklaring: Op 12 september is een tweejarig kindje overleden aan een zeldzame infectieziekte. Twee dagen voor het overlijden is het kindje nog tweemaal beoordeeld op de huisartsenpost. ,,Dit onverwachte overlijden heeft ook onder de zorgverleners een grote schok teweeggebracht. Alle medewerkers van de huisartsenpost leven intens mee met de ouders en familie van het kindje.”
Na het bericht van overlijden is er op de huisartsenpost direct een intern onderzoek verricht naar de verleende zorg. Het handelen van alle betrokken zorgverleners is daarbij beoordeeld. Uit dit eerste onderzoek komt naar voren, zo luidt de verklaring, dat de zorg van de huisartsenpost ‘conform de medische richtlijnen en protocollen heeft plaatsgevonden’.
,,Na het bezoek aan de huisartsenpost heeft er helaas een ernstige verslechtering van de gezondheid van het kindje plaatsgevonden.” Gelet op de ernstige afloop wordt uiterst zorgvuldig naar de situatie gekeken. Daarom volgt er een vervolgonderzoek samen met het ziekenhuis.
De resultaten van het eerste onderzoek van de huisartsenpost zijn inmiddels gedeeld met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). ,,Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is uit het vervolgonderzoek dan zullen we daarover opnieuw informeren en rapporteren.”