Van onze correspondent
Kralendijk - Als het aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties ligt, zullen er de komende tijd vaker Nederlandse bewindslieden naar Caribisch Nederland (CN) komen.

reisbezoekenZij vindt dat de reisbezoeken leiden tot betere politieke beslissingen in Den Haag voor mensen in de Cariben, zo liet ze verslaggever Marit Severijnse van Caribisch Netwerk weten.
Nederlandse bewindslieden vliegen de afgelopen maanden af en aan naar de Caribische eilanden. Alleen al in juni zetten minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs, staatssecretaris Van Huffelen, samen met minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voet op Caribische bodem. Van Huffelen zegt in het interview met Severijnse dat ze anders is gaan denken over, en anders is gaan kijken naar de problemen op de eilanden door haar verschillende werkbezoeken. ,,Je hoort en ziet het dan van iemand die dat echt meemaakt en doet steeds weer nieuwe indrukken op”, aldus Van Huffelen tegen het einde van haar tweede bezoek aan Bonaire. ,,Daarom vind ik het belangrijk dat mijn collega’s hier naartoe komen; dat ze er zijn. Door samen met mijn collega’s te komen, kunnen we de kern van de problematiek zien.”
Op sociale media is volgens Severijnse vaak de reactie te lezen dat de bewindslieden op ‘snoepreisjes’ zouden zijn als zij de Caribische delen bezoeken. ,,Maar als je hier niet bent, dan zie je niet wat de kern van de problematiek is. Je kunt ook niet de juiste stappen zetten die ontzettend nodig zijn”, vindt de staatssecretaris. ,,In februari heb ik de eerste gesprekken gevoerd met ongelofelijk veel mensen die heel veel verteld hebben over wat zij dachten dat nodig was. Ondertussen hebben we in de voorjaarsnota een flink budget vrijgemaakt voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.”
Het valt op dat de staatssecretaris tijdens haar werkbezoeken veel bezig is om gesprekken aan te knopen met inwoners. Tijdens een wandeling aan de boulevard in Kralendijk knoopte ze gesprekjes aan met vissers en tijdens de persconferenties op de ABC-eilanden begint ze haar toespraken steeds met de eerste paar zinnen in het Papiaments en dat wordt volgens Severijnse gewaardeerd. Dit blijkt uit gesprekken die de verslaggever heeft gevoerd met inwoners van Bonaire die het idee hebben dat Van Huffelen oprecht geïnteresseerd is in wat er speelt op de eilanden. Gezaghebber Edison Rijna heeft ook zijn waardering uitgesproken over het feit dat de staatssecretaris zich heeft voorgenomen om zoveel mogelijk collega’s naar Bonaire te brengen. ,,Men hoopt op Bonaire dat dit zorgt voor daadwerkelijke veranderingen, want ze voelen zich al jarenlang achtergesteld”, aldus Rijna.
Minister De Jonge kwam met staatssecretaris Van Huffelen mee om te praten over de problemen rond huisvesting. Er is op Bonaire een grote vraag naar betaalbare huur- en koophuizen. De Jonge kondigde namens het kabinet een aantal maatregelen aan om ‘de gewone Bonairiaan’ aan een huis te helpen. Vorige week was staatssecretaris Van Ooijen ook aan de beurt. Hij heeft in de bijzondere gemeenten Bonaire en Sint Eustatius gesprekken gevoerd over de zorg, jeugdzorg en het aanpakken van huiselijk geweld en afgelopen dinsdag sprak hij op Aruba met de drie zorgministers van de autonome landen Curaçao, Sint Maarten en Aruba om afspraken te maken op het gebied van volksgezondheid.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.