Van onze correspondent
Den Haag - Aan de aanleg van het strand zonder vergunning door Chogogo Resort valt niets meer te doen, nu de vergunningen alsnog zijn verleend. Wel moeten toezicht en handhaving worden verbeterd op Bonaire. Daaraan wordt hard gewerkt, maar het kost tijd.

ChogogoDat stelt minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in antwoord op in januari gestelde vragen van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Zij erkent opnieuw dat er zand is gestort zonder de benodigde vergunningen. ,,Daarop heeft het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) een dwangsom van 1,2 miljoen dollar opgelegd die verbeurd is verklaard.” Inmiddels is de vergunning alsnog verleend - tegen het advies van de Natuurcommissie Bonaire in - met voorwaarden voor bescherming van het koraal, met name de bouw van een keermuur.
De minister bevestigt ook dat het Rijk samen met het Bestuurscollege verantwoordelijk is voor natuurhandhaving en daaraan gerelateerde ruimtelijke ordening. Daaronder vallen ook toezicht en handhaving. In dit geval is het aan het OLB om handhavend op te treden, omdat dit de vergunning verleent. In het kader van het Natuur- en Milieubeleidsplan (NMBP) wordt gewerkt aan verbetering van het toezicht en de handhaving, aldus Van der Wal. Tijdige besluitvorming over vergunningaanvragen heeft prioriteit.
Dat het toezicht en de handhaving op natuur- en milieugebied gebrekkig is werd in 2020 geconstateerd door de Raad voor de Rechtshandhaving. Met de verbetering is een begin gemaakt, maar dit is een proces van jaren. ,,Dit begint bij het maken van adequate regelgeving op grond waarvan vergunningen of algemene regels gelden voor relevante activiteiten.”
Er wordt een verkenning gedaan op het terrein van ruimtelijke ordening wat betreft bestemmingsplannen die invloed hebben op natuur en milieu. Dit jaar komt er een voorstel voor een Inrichtingen- en activiteitenbesluit. Afvalbeheer en waterzuivering ter verbetering van het milieu zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Dit is een van de doelstellingen uit het NMBP, die gefaseerd worden ingevoerd, waarbij het Rijk verantwoordelijk is voor een ruimtelijk ontwikkelingsprogramma en het OLB voor de planologische besluitvorming. ,,Het is de verwachting dat het ontwikkelingsprogramma in de eerste helft van 2023 zal worden vastgesteld.”
Van der Wal herhaalt nog eens dat er geen pier in het koraal gebouwd gaat worden door Bonaire Brandstof Terminals. De bouw van een nieuwe haven is wel nog steeds een optie, waarnaar op dit moment een haalbaarheids- en aanvaarbaarheidsonderzoek loopt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.