Van onze correspondent
Den Haag - De benzineprijzen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) kunnen vanaf vrijdag met ongeveer 16 dollarcent per liter omlaag. Dat is het gevolg van de accijnsverlaging in verband met de gestegen brandstofprijzen op de internationale markt.
Het kabinet maakte gisteren bekend dat de accijnsverlaging tot eind 2022 zal gelden. Dezelfde maatregel gaat ook in Europees Nederland vrijdag in, daar gaat de accijns met 17 eurocent per liter omlaag. De accijnsverlaging zal samen met de maatregelen voor Europees Nederland via spoedwetgeving aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.
Voor Caribische Nederland werd eerder deze maand 5,1 miljoen euro beschikbaar gesteld ter compensatie van de sterk gestegen prijzen van olie en gas, maar over de invulling daarvan was toen nog overleg met de openbare lichamen. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen liet vorige week in het debat met de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties over de BES al doorschemeren dat waarschijnlijk voor een accijnsverlaging zou worden gekozen. Hiermee is 1,7 miljoen euro gemoeid.
Voor de dieselprijs heeft de maatregel geen gevolgen, omdat daarover geen accijns wordt geheven op de BES-eilanden. De exacte nieuwe prijs voor benzine moet door de eilandbesturen worden vastgesteld. Op Bonaire zal de accijns vanaf vrijdag 16 cent per liter bedragen, op Statia en Saba 8 cent. Bij het bepalen van de nieuwe benzineprijzen spelen daarnaast de ontwikkelingen op de oliemarkt een rol.
Wat er met de rest van de 5 miljoen euro gebeurt, is nog niet bekend. In Europees Nederland wordt de btw op energie verlaagd, maar dat systeem is in Caribisch Nederland anders. Het geld moet in ieder geval worden besteed aan verlaging van de kosten voor levensonderhoud voor de inwoners van de eilanden, omdat de hoge energieprijzen het kabinetsbeleid doorkruist om die kosten op de eilanden juist te verlagen als onderdeel van de armoedebestrijding.