Van onze correspondent
Kralendijk - Bij de aanleg van een kunstmatig strand van het in aanbouw zijnde Chogogo Resort zijn milieuregels overtreden door zonder toestemming zand te storten.

bonbouwstopOm te voorkomen dat er schade ontstaat aan het milieu, heeft de overheid een dwangsom opgelegd van 1,2 miljoen dollar en zijn de werkzaamheden stilgelegd. Dit wordt gemeld door meerdere lokale media en het Nederlandse ochtendblad de Volkskrant.
In juli was er door Stichting Nationaal Park Bonaire (Stinapa) al gewaarschuwd dat er zonder vergunning geen strand mocht worden aangelegd, maar pas in augustus is de benodigde vergunning aangevraagd. Volgens de autoriteiten kan het zand een bedreiging vormen voor het koraal in zee. Nadat het uit Frans-Guyana geïmporteerde zand was aangekomen op het eiland, is er in oktober desondanks begonnen met de verspreiding ervan zonder dat er een vergunning was afgeven, zonder dat er een keermuur was gebouwd die moet voorkomen dat het zand in zee en op het koraal terechtkomt en zonder de verplichte Milieu Effect Rapportage (MER). Het geïmporteerde zand is ook nooit gecontroleerd op mogelijke vervuiling of op de aanwezigheid van organismen die van oorsprong niet op Bonaire voorkomen. Toen Stinapa had vastgesteld dat er illegaal zand werd gestort is er samen met Toezicht en Handhaving een bezoek gebracht aan de bouwplaats en is er een proces-verbaal opgesteld dat naar het Openbaar Ministerie (OM) is gestuurd. Deze is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Wie precies verantwoordelijk is voor het storten van het zand is op dit moment onduidelijk, in sommige berichten in de media wordt de aannemer als ‘schuldige’ genoemd. Maar de bij het project betrokken bouwkundig aannemer ontkent volgens d Volkskrant via zijn advocaat met klem betrokken te zijn bij het storten van het zand.
Nu er een dwangsom is opgelegd van meer dan een miljoen dollar en de werkzaamheden stilliggen, is dat een flinke tegenslag voor reisorganisatie TUI. Chogogo is een franchiseproject van de reisorganisatie, net als een project met dezelfde naam op Curaçao. Het resort zou begin volgende maand de eerste gasten ontvangen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.