Van onze correspondent
Kralendijk - In de openbare vergadering van de eilandsraad van 19 oktober zijn de leden met 6 stemmen voor en 3 tegen akkoord gegaan met de eilandsverordening waarmee het gebruik van plastic wegwerpproducten wordt verboden.
De fractieleden van oppositiepartij Partido Demokratiko Boneriano (PDB) stemden tegen, niet omdat ze tegen het verbod zijn, maar omdat ze de ontwerpverordening nog niet ‘stemrijp’ vonden.
Met de verordening is Bonaire het laatste eiland van Caribisch Nederland (CN) dat echt werk maakt van het verbod op het gebruik van wegwerpplastic. Saba en St. Eustatius regelden het respectievelijk in januari en april van dit jaar. Er is lang over gepraat en nagedacht. Al op 30 oktober 2018 heeft raadslid Renata Domacassé van Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) een motie ingediend die wijst op het feit dat plasticafval wereldwijd een groot probleem vormt en dat 80 procent van alle afval in de oceanen uit plastic bestaat. ,,Deze grote hoeveelheden plastic, inclusief ons eigen plastic, vormen een gevaar voor het koraalrif en de dieren die daar huizen. Deze juwelen zijn van uiterst belang voor de bewoners van Bonaire en voor het toerisme”, aldus Domacassé in 2018. In de motie werd het openbaar lichaam geïnstrueerd om een traject in te gaan om te komen tot het verbod van het gebruik van polystyreen (foam) voedselcontainers, plastic wegwerptassen voor eenmalig gebruik en plastic rietjes per 1 januari 2020.
Op 17 juli 2019 tekenden de drie eilandbesturen van CN een intentieverklaring met staatssecretaris Van Veldhoven om plastic wegwerpproducten in fasen te elimineren. ,,De foto van een schildpad met een rietje in zijn neus is een berucht voorbeeld van wat weggegooid plastic kan aanrichten”, aldus de staatssecretaris in 2019. De datum van 1 januari 2020, die in de motie van Domacassé werd genoemd, is niet gehaald. Anderhalf jaar later, op 29 april van dit jaar, komt het BC met een conceptverordening waarmee plastic wegwerpproducten worden verboden. De fractie van de MPB zegt ervan bewust te zijn dat de strijd nog niet is gewonnen en dat er veel meer gedaan moet worden om ons milieu boven en onder water te beschermen en te verbeteren.