‘Met pijn in het hart’ aangepaste viering Dia di Boneiru

Van onze correspondent
Kralendijk - De afgelopen weken is het aantal actieve gevallen van Covid-19 op Bonaire stabiel laag maar toch kunnen de huidige maatregelen nog niet versoepeld worden.

bonmaatregelenDit betekent onder meer dat Dia di Boneiru op 6 september ook dit jaar niet uitbundig gevierd kan worden. De samenleving meot er volgens gezaghebber Edison Rijna rekening mee houden dat het eiland ieder moment te maken kan krijgen met een uitbraak wanneer we de teugels laten vieren.
Vanaf half juli is de zeer besmettelijke deltavariant op Bonaire aanwezig en dit heeft ertoe geleid dat het aantal nieuwe besmettingen is opgelopen van 10 per week naar rond de 20 per week. Het totale aantal actieve gevallen is echter stabiel. Op dit moment zijn er 20 actieve gevallen van Covid-19 op het eiland, net zoveel als anderhalve week geleden. Volgens dokter Marian Luinstra-Passchier gaat het vrijwel altijd om besmettingen binnen huishoudens en zijn de mensen die besmet raken niet gevaccineerd. Op dit moment ligt er niemand met coronaverschijnselen in het ziekenhuis. Ook volgens Luinstra-Passchier zit een afschaling van risiconiveau 2 naar niveau 1 er voorlopig niet in. ,,Op onze twee zustereilanden is de situatie veel slechter. Daar liggen de ziekenhuizen vol en dat betekent dat we, in het geval van een nieuwe uitbraak op Bonaire, geen patiënten naar Aruba of Curaçao kunnen verplaatsen”, aldus de GGD-arts die gisteren voor de laatste keer op een persconferentie de stand van zaken rond covid verduidelijkte. ,,Ik geef vanaf 1 september het stokje over aan mijn jongere collega, Loes Jaspers. Ze is al een tijdje op het eiland en is gespecialiseerd in het bestrijden van infectieziekten en ze is epidemioloog.” Ze noemt de afgelopen anderhalf jaar een avontuur waarin ze iedere dag weer bijleerde.
Het handhaven van de huidige regels betekent onder meer dat er privé niet meer dan 50 mensen mogen worden ontvangen en dat er voor evenementen een maximumaantal bezoekers van 100 geldt. Rijna roept de horeca op om geen grote evenementen te organiseren omdat het verleden en de situatie op de andere eilanden heeft geleerd dat feesten in de horeca kunnen leiden tot een explosieve groei van het aantal besmettingen. Het is sowieso verboden om een evenement binnen te organiseren ,,Het is wel de bedoeling om binnenkort onder zeer strikte voorwaarden meer mensen toe te laten bij evenementen. Ze moeten dan een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs kunnen overleggen”, aldus Rijna. Hij roept de leerlingen en het schoolpersoneel op om alle geldende maatregelen in acht te nemen en dringt er bij jongeren tussen 12 en 18 jaar en hun ouders op aan om zich aanstaande zaterdag te laten vaccineren tijdens een speciaal daarvoor georganiseerd evenement in de sporthal aan de Kaya Amsterdam. De jongeren kunnen van te voren een afspraak maken of zaterdag tussen 9.00 en 14.00 uur gewoon binnenlopen.
Luinstra-Passchier wierp tijdens de persconferentie alvast een blik op de toekomst. ,,We kijken allemaal reikhalzend uit naar een leven met corona zoals we ook leven met andere infectiezieken zoals dengue of de griep.” Ze denkt dat dit mogelijk moet worden nu het percentage mensen dat gevaccineerd is de 85 procent nadert. Of dit werkelijk genoeg is kan ze niet met zekerheid zeggen doordat de informatie hierover steeds wijzigt. Wat volgens haar wel als een paal boven water staat is dat de kans op een uitbraak kleiner wordt naarmate er meer mensen volledig zijn ingeënt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.