Van onze correspondent
Kralendijk - De organisatoren van het Eurovisiesongfestival, een evenement met 200 miljoen kijkers van over de hele wereld, willen op Bonaire een promotiefilm maken om bij de Nederlandse inzending te laten zien. Voorwaarde is dat ze met een drone boven het eiland kunnen vliegen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) staat dit echter niet toe, met als gevolg dat de organisatie uitwijkt naar Curaçao. Dit is door gezaghebber Edison Rijna bevestigd.
Vanuit Nederland is 750.000 dollar beschikbaar gesteld om de nodige marketinginspanningen te kunnen doen om Bonaire weer op de toeristische kaart te zetten. Toen de organisatie van het Eurovisiesongfestival liet weten een promotiefilmpje op Bonaire te willen opnemen, werd daar verheugd op gereageerd. ,,De organisatie heeft alles goed geregeld. Alle vergunningen zijn er. Maar ze hadden nog één voorwaarde: er moet met een drone worden gevlogen binnen een straal van 5 kilometer van het vliegveld”, aldus David Rietveld van Delfins Resort. Uiteindelijk komt de vraag of het vliegen met een drone mogelijk is op het bureau van minister Van Nieuwenhuizen terecht en zij laat weten dat dit, gezien de wet- en regelgeving, niet mag. Zij volgt hierbij het advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
,,Maar zij kan volgens het ILT ook anders besluiten aangezien de regelgeving in Europa, en dus in Europees Nederland, al is aangepast. Hierdoor zijn dergelijke dronevluchten wel mogelijk in Europees Nederland. Maar niet op Bonaire, want dit behoort niet tot Europa en heeft dus te maken met de verouderde wetgeving”, aldus Rietveld, die zegt teleurgesteld en boos te zijn. De minister opperde nog wel om de opnames dan maar vanuit een helikopter te maken.
Onbegrijpelijk volgens hem omdat Bonaire een natuurgebied is waar bij voorkeur helemaal niet gevlogen wordt. ,,Een drone is veel minder belastend voor de natuur en bovendien is een helikopter volgens de filmmaker onbruikbaar voor dergelijke opnames. Ze zijn te groot en vanaf de minimale vlieghoogte kunnen de benodigde opnames niet gemaakt worden.”
Op de door de minister genoemde wet- en regelgeving mogen volgens hem sowieso uitzonderingen worden gemaakt. Wanneer de piloot die de drone bestuurt alle benodigde brevetten heeft en er iemand van de luchtverkeersleiding bij de opnames aanwezig is, kan het volgens hem wel. Hij noemt het onbegrijpelijk dat ze deze unieke en eenmalige kans zo maar voorbij laat gaan. Gezaghebber Rijna heeft nog geprobeerd om Van Nieuwenhoven tot een andere beslissing te bewegen en de zaak is in de ministerraad besproken. Maar Van Nieuwenhuizen blijft bij haar beslissing.