Multimiljonair wil ‘stad bouwen én gebied duurzaam ontwikkelen’
Van onze correspondent
Kralendijk - Precies een jaar geleden was er veel ophef op het eiland over de verkoop van plantage Bolivia aan multimiljonair Meine Breemhaar.
In een interview met deze krant legde oud gezaghebber Richard Hart in januari 2020 uit wat er precies aan de hand was en wat de plannen waren voor de toekomst. Afgelopen weekend tilde Breemhaar in een interview met het Nederlandse dagblad De Telegraaf een deel van de sluier op.
Breemhaar is een Drentse boerenzoon uit Assen die met 36 bedrijven de grootste werkgever en vastgoedbaas van Flevoland werd. Met de aankoop van 30 miljoen vierkante meter grond (3.000 hectare) op Bonaire is 12,5 miljoen dollar gemoeid. De oppervlakte van plantage Bolivia beslaat tien procent van het eiland en de deal maakt hem de grootste particulier grootgrondbezitter van het Koninkrijk.
De multi-ondernemer vertelde bij het 25-jarig bestaan van zijn bedrijf Breemhaar Beheer in 2014 al een strandtent op Bonaire te willen openen en profvoetballer te willen worden. Dat laatste ging gezien zijn leeftijd niet door, maar hij is wel bestuurslid bij voetbalclub PEC Zwolle. En die strandtent komt er volgens hem wellicht nog aan.
,,Drie jaar geleden werkte onze dochter Mel bij de populaire strand- en surftent Jibe op Bonaire. Zij wees ons op twee plantages, Bolivia en Santa Clara, die te koop stonden en vroeg ons eens te gaan kijken”, zegt Breemhaar in De Telegraaf. Zijn vrouw Mieke moet nu lachen om haar eerste reactie: ,,Wat moet ik met die bende, er is helemaal niks behalve duizenden cactussen.” Toch was de interesse gewekt. Gesprekken met bestuurders van Bonaire overtuigden het paar ‘een paradijs op het paradijs Bonaire te bouwen’. ,,We doen het niet voor onszelf, maar voor onze kinderen.”
De vader van Richard Hart heeft de plantage in 1947 gekocht met het idee om er landbouw en veeteelt te gaan beoefenen. ,,Helaas werd hij al snel ernstig ziek en na zijn dood in 1955 erfde mijn moeder de plantage. In 1969 heb ik het, voor haar, verkocht aan een groep van zes Amerikaanse investeerders die Bonaire Properties nv oprichtten. Hierin ben ik sindsdien steeds minderheidsaandeelhouder geweest”, aldus Hart een jaar geleden in deze krant. Het enorme stuk land was al tien jaar in stille verkoop. Het omvat op de noordoostkant van Bonaire een lengte van 8 km langs de zee met kliffen en 65 grotten die inscripties bevatten die de eerste eilandbewoners 750 jaar geleden aanbrachten. Het is ruw land. In 1982 liet de sjah van Perzië zijn oog vallen op dit uitgestrekte gebied, maar de Nederlandse autoriteiten weigerden hem toegang tot het eiland. Zelfs de emir van Qatar had een paar jaar geleden belangstelling. ,,Bonaire is uniek omdat het een van de weinige Caribische eilanden is met een grote en goede landingsbaan. Je bent er zo, maar ook weer zo weer weg. Het aangename klimaat is altijd hetzelfde”, licht Breemhaar toe.
Veel inwoners van Bonaire maakten zich na het bekend worden van de verkoop zorgen over de toekomst van het gebied, maar dat is volgens de multimiljonair niet nodig. ,,We gaan geen huis, maar gefaseerd een stad bouwen. Ik wil op plantage Bolivia 1.500 huizen bouwen in eilandjes van 100 tot 150 woningen op 245 hectare van de 2.854 hectare grote plantage. Mieke runt dit enorme project.” Breemhaar zegt het zwaar verwaarloosde Bolivia duurzaam te willen ontwikkelen door natuurherstel. ,,Ook gaan we weer landbouw bedrijven, zoals aquacultuur en een algenreactor. Voorts leggen we een ecoresort voor toeristen aan. Energie komt via waterbeheerssystemen en duurzame projecten en de infrastructuur gaan we verbeteren met onder meer fietsroutes.”
Meine en Mieke Breemhaar zien grote kansen. De bevolking van Bonaire groeit sterk, van zo’n 20.000 nu naar ongeveer 27.000 in 2030. Bovendien denken ze eraan een ‘Davos aan zee’ te ontwikkelen voor high-end conferenties. Hun dromen kwamen vaak uit, wie weet over die van Bonaire ook. In het slechtste geval kan het land altijd weer verkocht worden. ,,Een Amerikaanse miljardair bood al het dubbele van mijn 12,5 miljoen euro die de aanschaf van de plantages kostte.”
Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.