Van onze correspondent
Kralendijk - Lucia Beck werkt als communicatiemanager voor de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). Ze woont al 25 jaar op Bonaire en als geen ander kent zij de mensen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.
begrip,,De Bonairiaanse en de Nederlandse cultuur verschillen van elkaar en dat botst weleens. Ik wil graag meer begrip kweken”, zegt ze in het decembernummer van De Krant, een intern magazine van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Beck is geboren in Nederland, opgegroeid op Curaçao en nu een ‘trotse’ inwoner van Bonaire. ,,Toen ik verhuisde naar dit prachtige eiland, werd ik allerhartelijkst ontvangen. De mensen zijn hier vriendelijk, beleefd en bescheiden. Iedereen kent en groet elkaar. Overal waar je komt hoor je bon dia! Dat was ik niet gewend.” Doordat werk en privézaken door elkaar heen lopen vindt ze het soms lastig onderscheid te maken tussen haar leven als ambtenaar en dat als eilandbewoner.
Beck verzorgt de communicatie vanuit Caribisch Nederland (CN) voor alle departementen en uitvoeringsorganisaties. Samen met haar team houdt ze collega’s in Den Haag op de hoogte van wat er speelt op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Daarnaast is ze sinds februari liaison voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Ze kijkt terug op een bewogen jaar: onderhandelingen, protesten, voedselpakketten en natuurlijk Covid-19.
Het coronavirus en de verscherpte maatregelen om verspreiding daarvan tegen te gaan, raken ook de mensen op Bonaire. ,,Vooral de lockdown eerder dit jaar kwam hard aan. Het leven speelt zich hier buiten af, dus thuisblijven vinden we moeilijk. Bonairianen zijn warme mensen en omhelzen elkaar als ze elkaar zien”, legt Beck uit. Net als de andere Caribische eilanden worstelt Bonaire met de gevolgen van de pandemie: minder toerisme, werkloosheid en sociale onrust, maar als bijzondere Nederlandse gemeente is Bonaire minder zwaar getroffen dan Curaçao, Sint Maarten en Aruba. ,,Staatssecretaris Knops heeft vanaf dag één gezegd dat hij CN zoveel mogelijk gelijk op wil laten lopen met Europees Nederland. Dus regelingen die in Nederland van kracht zijn, gelden hier ook. De sceptische houding naar politiek Den Haag is daardoor wel iets veranderd.”
Nederland en de eilanden zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk met elkaar in discussie geraakt. Volgens Beck is er geen sprake van onwil, maar van een botsing van culturen. ,,De eilandbewoner en de Europese Nederlander verschillen als dag en nacht. Zo doen ze op een andere manier zaken. Nederlanders praten meteen over de inhoud. Ze zien het als een schaakspel en denken twee stappen vooruit. Op Bonaire leven we in het moment en spelen liever domino. Steentje voor steentje. We nemen de tijd en vragen eerst hoe het met je gaat. Alles draait om het hebben van goede relaties. Om iets gedaan te krijgen, moet je beschikken over een lange adem. Het is dus geen sprint, maar een marathon.” Beck zegt dat ze inmiddels een goede band heeft opgebouwd met de Bonairianen. ,,Alles is politiek. Je moet de juiste mensen kennen en de Caribische cultuur vóélen.”
Ze probeert een lans te breken voor de cultuurbarrière. ,,We moeten meer begrip voor elkaar tonen”, zegt ze. Staatssecretaris Knops gaf onlangs het goede voorbeeld. Tijdens de begrotingsbehandeling sprak hij een paar woorden in het Papiaments. Ze gaf hem tips over de uitspraak en waar hij de accenten moest leggen. ,,Ik kreeg appjes van mensen met de tekst: fantastisch! De samenwerking wordt er beter van en dat is nou net de bedoeling. Geef ons het gevoel dat we een gelijkwaardige partner zijn. Je moet respect hebben voor elkaar, niet meer en niet minder.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.