Van onze correspondent
Kralendijk - Na een bezoek van vier dagen aan Bonaire vertrekt het fregat Zr.Ms. Groningen vandaag weer naar zee. Tot nu toe was er, in tegenstelling tot andere keren, vanuit het openbaar lichaam Bonaire (OLB) geen ruchtbaarheid gegeven aan het bezoek.

bonfregatEn dus gingen de verhalen over het eiland dat het schip defect zou zijn, maar dat klopt blijkbaar niet. Of wel?
Stefan de Haan is sinds afgelopen zomer de woordvoerder van Defensie in het Caribisch gebied en hij legt uit hoe het precies zit. ,,Er is inderdaad een onderdeel defect maar het schip kan wel gewoon varen. We weten nog niet precies waar de reparatie uitgevoerd zal worden maar het wachten is op het bestelde onderdeel”, aldus de Haan die verder niet ingaat op wat er nu precies defect is. Hij wil de ‘tegenstanders’ niet wijzer maken dan ze al zijn. Hiermee doelt hij op datgene waar het schip en zijn bemanning op ‘jaagt’ , de drugsboten. De bemanning van het fregat mocht de afgelopen dagen in kleine groepjes het eiland bezoeken. Ze zijn allemaal coronavrij door de ‘bubbel’ waarin ze leven en ze weten wat de regels op het eiland zijn.

De Groningen is het vierde en laatste schip van de Hollandklasse en is sinds 20 april 2019 is het in het Caribisch gebied om daar voor twee jaar als stationsschip te fungeren. Naast drugsbestrijdingsoperaties en humanitaire dienstverlening wordt het ingezet voor kustwachttaken zoals reddingsoperaties en het opsporen van illegale visserij en milieudelicten. Dat het in principe voor twee jaar in het Caribisch gebied rondvaart is nieuw voor Defensie. ,,Voorheen ging een schip voor drie maanden naar dit gebied om daarna afgelost te worden door een ander fregat. Nu wisselt de bemanning iedere drie maanden”, zo legt De Haan uit. Dat heeft het voordeel dat een schip niet steeds de oversteek hoeft te maken. Toch liep het al een keer anders dan gepland. De Groningen moest in maart en april van dit jaar een keer op en neer varen naar Nederland voor onderhoud dat hier in de regio gepland stond. Door de coronacrisis konden de technici echter niet deze kant opkomen. De Groningen werd toen afgelost door haar zusterschip de Zeeland.
De Haan benadrukt dat het om een pilot gaat en dat begin komend jaar beslist zal worden of dit de nieuwe manier van werken wordt.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.