‘We moeten ons realiseren dat we niet de luxe hebben om deze nieuwe technologie niet uit te proberen’

Van onze correspondent
Kralendijk - Gistermiddag is bij Delfins Beach Resort voor de eerste keer een Covid-19-sneltest uitgevoerd op Bonaire. Het betreft het Electronic Pathogen Detection (EPD) testsysteem van het Zuid-Afrikaanse bedrijf EPD Technologies.

bonsneltestOp basis van lage en dus ongevaarlijke elektrische stroompjes die door het lichaam gaan, wordt de aanwezigheid van lichaamsvreemde eiwitten zoals virussen en bacteriën aangetoond. Delfins hoopt hiermee het eerste resort te zijn dat een veilige omgeving kan creëren voor zijn gasten en medewerkers.
,,Het heeft me maanden gekost om die pilot hier te krijgen”, zegt David Rietveld, general manager van het Delfins Beach Resort, tevreden gezeten op een bankje op de pier bij zijn onderneming. ,,We zijn de eerste commerciële plek in de wereld waar het apparaat uitgeprobeerd wordt.” Rietveld vindt het belangrijk dat dit soort testen beschikbaar komen buiten de medische setting, om zo wat meer rust in bijvoorbeeld de horeca te creëren.
Rietveld benadrukt dat het proces nog in een testfase zit. ,,De huidige stand van zaken is dat het apparaat alleen maar op de zogenaamde ‘true negatives‘ mag testen. De test toont met 90 procent zekerheid aan dat je geen Covid hebt”, legt Rietveld uit. ,,Er zijn nog te weinig testen geweest op mensen waarvan het al bekend is dat ze ziek zijn, om het percentage ‘true positives’ te kunnen vaststellen. Dit geldt trouwens ook voor de ademtest die nu in Nederland wordt ingezet.”
Rietveld kan de scepsis die hier en daar op social media te horen is over het testapparaat best begrijpen. ,,Als je het verhaal zo hoort lijkt het inderdaad te mooi om waar te kunnen zijn. Maar bij de competitie van de X-prize Foundation, een organisatie die jaarlijks wedstrijden uitschrijft voor innoverende technologie, zit dit apparaat bij de competitie voor Covid-sneltesten, waar 2.000 firma’s aan meedoen, bij de laatste 200. En dat zegt natuurlijk ook wel wat.”

Via internet sprak deze krant gistermiddag met twee werknemers van het bedrijf EPD Technologies in Zuid-Afrika. Dr. Ilse Erasmus heeft vanaf het begin de medische verantwoordelijkheid gehad voor het project en Henning Els is de technicus die het testapparaat heeft ontwikkeld. ,,In Zuid-Afrika werden alleen mensen die al symptomen hadden getest terwijl het juist belangrijk is om ook mensen te testen die ogenschijnlijk nog nergens last van hebben. We hebben het dan over degenen die in aanraking zijn geweest met iemand die met Covid-19 besmet is, zoals familie of een collega”, aldus Erasmus. ,, We zijn gaan testen op een groot industrieel bedrijf en hebben daar ruim 2.500 mensen getest.”
Over de scepsis op sociale media is Erasmus duidelijk: ,,We moeten ons realiseren dat we niet de luxe hebben om deze nieuwe technologie niet uit te proberen en dat geldt voor meer van de sneltesten die op dit moment ontwikkeld worden. Veel nieuwe ontwikkelingen zijn ooit begonnen met een ‘crazy idea’.” Voordeel van de techniek die wordt gebruikt is dat deze snel kan worden aangepast aan een mogelijk nieuw virus dat in de toekomst de kop opsteekt.

De correspondent van het Antilliaans Dagblad heeft als eerste persoon op Bonaire deze test laten afnemen. ,,Je zit zeven minuten met in de ene hand een electrode en op een vinger van de andere hand een klemmetje terwijl er stroom door je lichaam wordt gestuurd waar je niets van merkt.” Als de test is gestopt wordt de data automatisch naar een server in Zuid-Afrika gestuurd en geanalyseerd waarna na ongeveer 10 seconden de uitslag bekend is. Het testkastje zelf is simpel en goedkoop omdat daarin alleen de metingen worden gedaan. Daardoor kunnen de kosten per test heel laag gehouden worden.
Door op het resort de medewerkers en de gasten op vrijwillige basis te testen hoopt Rietveld een omgeving te bieden die veilig is voor de gasten en de medewerkers. Omdat de test alleen aantoont dat iemand het virus niet heeft wordt bij een uitslag met een hoog risico geadviseerd om alsnog de PCR-test te doen.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.