Van onze correspondent
Kralendijk - Caribbean Research and Management of Biodiversity (Carmabi) op Curaçao heeft zijn jaarlijkse voorspellingskalender vrijgegeven.
In de kalender zijn data en tijden te vinden wanneer het paaien (spawning) van koralen in de Zuid-Cariben plaatsvindt. Dit fenomeen vindt in de maanden juli tot en met oktober plaats bij de verschillende koraalsoorten plaats.
De kalender speelt een belangrijke rol bij het bestuderen van de reproductieve biologie van Caribische koralen en het ondersteunen van koraalherstelinspanningen voor de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Op basis van de voorspellingen kunnen onderzoekers koraalgameten (geslachtscellen) verzamelen die worden gekweekt tot koraallarven. Deze koraallarven kunnen worden gebruikt om toekomstige koraalkolonies te cultiveren.
Spawning van het koraal is een wonderbaarlijke gebeurtenis waarbij hele koraalkolonies tegelijkertijd eieren en sperma (gameten) vrijgeven in de zee. De tijd van het massale kuitschieten wordt bepaald door de maancyclus, de zonsondergangtijd en de watertemperatuur. De gameten van één soort bevruchten elkaar en deze bevruchte embryo's nestelen zich na dagen tot weken op de oceaanbodem. Voor duikers is het een unieke kans om te genieten van de adembenemende scène waarin het hele rif wordt overspoeld door een storm van toekomstige koralen.
Elk jaar publiceert Carmabi een kalender om te voorspellen wanneer elke koraalsoort naar verwachting zal kuitschieten. Tijdens deze periode verzamelen onderzoekers van Carmabi en Reef Restoration Foundation Bonaire (RRFB) gameten om nieuwe koralen te kweken in een laboratorium. Een van die projecten is de restauratie van de elandgeweikoralen. Historisch gezien was het elandgeweikoraal overal in de ondiepe wateren van het Caribisch gebied te vinden, maar de soort staat nu op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als ernstig bedreigd. In 2010 startte Carmabi samen met Secore International een project om de reproductie van deze koralen te bestuderen, wat in 2011 leidde tot de eerste uitplanting van in laboratorium gekweekte koralen. Ze groeiden boven verwachting snel en in 2015 plantten ze zichzelf ‘in het wild’ voort.
Deze restauratiemethode levert een grote verscheidenheid aan koraallarven op met nieuwe genetische combinaties, waardoor eigenschappen worden gecreëerd die koralen in staat stellen zich op verschillende manieren aan te passen aan, of te reageren op, de veranderende omgevingsomstandigheden op riffen. Intussen wordt deze methode toegepast bij twaalf koraalsoorten.
Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.