Van onze correspondent
Kralendijk - Een internationaal onderzoeksteam heeft de mariene biodiversiteit van Bonaire onderzocht. Hoewel de conditie van de riffen van Bonaire regelmatig wordt gecontroleerd en er op het internet veel foto’s beschikbaar zijn van het onderwaterleven, is de mariene biodiversiteit onderbelicht gebleven.

bondiversiteit In de voorafgaande decennia was dit type onderzoek vooral geconcentreerd op Curaçao, waardoor daar veel nieuwe soorten ontdekt konden worden.
Het was dan ook aannemelijk dat onderzoek op Bonaire zou kunnen leiden tot het vinden van onbeschreven soorten. De voorlopige bevindingen van de expeditie wijzen erop dat dit inderdaad het geval is. De uiteindelijke resultaten zullen formeel worden gepubliceerd in vaktijdschriften en op speciale websites, waar ze toegankelijk zijn voor iedereen die meer wil leren over de mariene biodiversiteit van Bonaire.
Een uitnodiging van Wereld Natuurfonds (WWF) Nederland om aanvragen in te dienen voor het bekostigen van onderzoek naar de biodiversiteit van Nederland, inclusief Caribisch Nederland (CN), zette marien biologen van Naturalis Biodiversity Center en de Stichting Anemoon ertoe aan gezamenlijk een onderzoeksvoorstel in te dienen. Het uiteindelijke onderzoeksteam bestond uit taxonomiespecialisten van Naturalis, Anemoon en buitenlandse universiteiten. De expeditie ontving lokale steun van Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) en de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA).
Het onderzoek resulteerde in meerdere ontdekkingen, waaronder ten minste zeven onbeschreven soorten ongewervelde dieren. Daarbij komen nog vele meldingen van soorten die niet bekend waren wat betreft de mariene flora en fauna van Bonaire. Onder de nieuwe soorten bevindt zich een garnaal, terwijl een andere onbekende garnaal werd aangetroffen op een soort koraal dat nog niet bekend was als gastheer voor garnalen. Daarnaast werden vier nieuwe soorten korstvormende anemonen (Zoantharia) gevonden. Vergeleken met Curaçao en Sint Eustatius, waar het team eerder onderzoek verrichtte, bleek het aantal soorten korstanemonen verrassend hoog.
In totaal zijn er 35 locaties rondom Bonaire onderzocht op mariene soorten door duiken, snorkelen, waden en strandjutten. Hiervan waren er vier op Klein Bonaire en drie aan de moeilijk toegankelijke oostkust. De gegevens worden verder geanalyseerd waarna kan worden vastgesteld hoeveel nieuwe soorten en soortenrecords toegevoegd kunnen worden aan het Dutch Caribbean Species Register van Naturalis. Uiteindelijk zullen de resultaten ook laten zien welke locaties relatief rijk of arm aan soorten zijn. Hiermee kunnen vergelijkingen worden gemaakt tussen de mariene flora en fauna van Bonaire en die van andere eilanden in de Nederlandse Cariben.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.