Van onze correspondent
Kralendijk - Een groep onderzoekers heeft in de wateren rond Bonaire minstens zeven nieuwe soorten ongewervelde dieren ontdekt, een nieuwe garnalensoort en zeeanemonen. Toch staat de soortenrijkdom onder grote druk.

F17 BONgarnaal2Het onderwatermilieu van Bonaire was tot nu toe nooit goed onderzocht. De vondsten die zijn gedaan, geven wetenschappers een aanwijzing dat de situatie van het rif rond Bonaire, vergeleken met de andere eilanden in de Nederlandse Cariben, nog vrij gunstig is. Maar de onderzoeksgegevens zijn nog maar net vergaard, ze moeten nog nader worden geanalyseerd.
Dat de soortenrijkdom in het water rond de eilanden van de Nederlandse Cariben onder grote druk staat, bleek in oktober uit een grote Nederlandse studie. Vooral het koraalrif verkeert in matige staat. Ook rond Bonaire. De aftakeling is een gevolg van ziekten door de opwarming van zeewater en door vervuiling, afkomstig van meststoffen. De Tweede Kamer vroeg minister Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in maart om een reddingsplan voor het koraal. Daaraan wordt nu de laatste hand gelegd
Het nieuwe, internationale onderzoek is tussen eind oktober en begin deze maand uitgevoerd. De experts hebben op 35 plekken rondom Bonaire het onderwatermilieu in kaart gebracht. De soortenrijkdom in de zee rond Bonaire was nooit eerder goed onderzocht. In de afgelopen jaren concentreerden onderzoekers zich vooral op Curaçao, omdat daar de mogelijkheden voor onderzoek gunstiger zijn.
Op initiatief en met geld van het Wereld Natuurfonds (WNF) hebben vijftien mariene ecologen uit Nederland, België, Italië, Japan, Puerto Rico en Rusland bijna drie weken lang de onderwaternatuur van Bonaire bestudeerd. ,,We zijn onder de indruk van de diversiteit aan leven rond Bonaire”, aldus Bert Hoeksema, hoogleraar tropische mariene biodiversiteit in Groningen, een van de twee leiders van de expeditie op Bonaire. De resultaten zullen later worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.
Volgens marien ecoloog Godfried van Moorsel, de tweede leider van de expeditie, hebben alle deelnemende wetenschappers ontdekkingen gedaan rondom het eiland. Van Moorsel bezoekt Bonaire sinds 1990 met grote regelmaat en is een ervaren duiker. De afgelopen weken maakte hij vijftig duiken. Dat de expeditie veel positiefs heeft opgeleverd, doet hem goed, maar hij kent het rif langer. Hij weet hoe het wás.
,,Bonaire is nog steeds een van de beste plekken voor het onderwaterleven, dat hoorde ik tijdens onze expeditie ook van de wetenschappers die veel bij andere eilanden hebben gedoken. Tegelijk is dat ook een trieste constatering. Hoe erg moet het dan elders niet zijn? Toen ik hier op Bonaire in de jaren negentig dook, was het zicht onder water kristalhelder en blauw. De koralen waren gaaf en groot, je zag eigenlijk bijna geen smetje. Nu zijn ze vaak halfdood”, aldus Van Moorsel. ,,Ik heb weleens gedacht, nog een paar jaar en dan is het hele rif weg. Maar dan zie je ineens toch weer ergens een zeldzaam koraal. Als je lang zoekt, vind je ze nog.” 
Het internationale onderzoeksteam telde rond Bonaire meer dan 165 vissoorten en 45 soorten steenachtig koraal.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.