Van onze correspondent
Kralendijk - Tijdens de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)-conventie 2019 op Bonaire komen op 28 oktober diverse biologen van lokale organisaties van de eilanden van Caribisch Nederland en Aruba, Sint Maarten en Curaçao bij elkaar voor een dag vol gezamenlijke workshops. Centraal in de workshops staat koraalherstel, met inzichten vanuit de wetenschap en de praktijk.

F25 BON rkoraalherstelOok van de partij zijn de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Wereld Natuurfonds Nederland (WWF-NL). Naast deelname aan de workshops geeft Arjan de Groene namens WWF-NL een presentatie over het koraalactieplan in de Nederlandse Cariben. Joseph Stuefer van NWO geeft een presentatie over de komende oproep voor wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen in de Nederlandse Cariben. Koraal als bouwsteen van het Caribisch gebied staat wereldwijd en zeker op de eilanden in het Caribisch gebied hoog op de agenda. Onze eilanden zijn opgebouwd uit en omgeven door koraal. De eilanden zijn deels vulkanisch van oorsprong (Saba en Sint Eustatius) en deels opgebouwd door fossiele koraalstructuren uit tijden dat de zeespiegel hoger stond (Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten). De Nederlands Caribische eilanden zijn dus gebouwd op koraalrif van miljoenen jaren oud. Het belang van koraal moet niet worden onderschat. Toeristen komen van oudsher naar de Caribische eilanden toe vanwege de bijzondere natuur en om de koraalriffen te bewonderen. Volgens onderzoeken vertegenwoordigt dit een economische waarde voor Bonaire, Saba en St. Eustatius van respectievelijk 31%, 63% en 24% van het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van de eilanden. Op Sint Maarten hebben recente onderzoeken van de Nature Foundation aangetoond dat koraalriffen 50 miljoen dollar bijdragen aan de economie van het eiland. Daaruit blijkt dat de natuur de motor is van de economie op alle zes eilanden. Als er niet adequaat wordt opgetreden tegen de huidige bedreigingen voor de koraalriffen, zal de waarde sterk dalen met grote gevolgen voor het welzijn van de bevolking.
Als deel van de oplossing om koraalherstel te bevorderen, wordt er door Coral Restoration Foundation Curaçao en Reef Renewal Foundation Bonaire gekeken naar toekomstige acties om deze waardevolle koraalrif-ecosystemen te herstellen.
Door een presentatie en een georganiseerde veldexcursie krijgen de biologen met eigen ogen een volledig geteste en geoptimaliseerde methode te zien. Deze workshop geeft de biologen een platform om kennis en ervaring uit te wisselen over verschillende koraalrestoratie-programma’s en -technieken op de Nederlands Caribische eilanden.
Voor het publiek is er op maandag 28 oktober van 19.30 tot 21.00 uur bij Captain Don’s een lezing over de status van de koraalriffen. Spreker deze avond is Erik Meesters.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.