Kralendijk - Volgens gedeputeerde James Kroon (UPB) is de strijd tegen het gebruik van wegwerpplastic één van de speerpunten in het natuur- en milieubeleid van het Bestuurscollege (BC) van Bonaire.
,,Op Te Amo Beach zijn veel voorwerpen gevonden die lijken te zijn achtergelaten door strandgangers, maar een groot gedeelte van het aangetroffen plastic, met name aan de oostkust, komt overduidelijk niet van Bonaire zelf”, aldus Carolyn Caporusso van Clean Coast Bonaire, een initiatief van WWF-NL. Veel drijfvuil dat aan de kust van Bonaire wordt aangetroffen is van elders afkomstig, soms duizenden kilometers verder. ,,Door de wind en stromingen zijn wij een vuilnisbak voor afval vanuit de Cariben”, aldus Kroon.
Daarom is het WWF-NL op Bonaire begonnen met het in kaart brengen van het probleem middels een gestandaardiseerd monitoringprogramma, gebaseerd op de Ospar-methode. Deze methode heeft in Europa de basis gelegd voor een verbod op bepaalde wegwerpartikelen. Het monitoringprogramma is gedeeltelijk aangepast aan de omstandigheden op Bonaire en het doel is de kennis van Clean Coast Bonaire te delen met de eilanden in het Caribisch gebied. Op deze wijze wordt eenduidige en vergelijkbare informatie verzameld, op basis waarvan op regionale schaal samen met andere landen, maatregelen kunnen worden genomen om de hoeveelheid plastic in zee te verminderen. ,,Het Openbaar Lichaam steunt dit initiatief van harte", aldus Kroon. ,,Maar ook lokaal is actie nodig”, benadrukt de gedeputeerde.
In juli van dit jaar tekenden staatssecretaris Van Veldhoven en Kroon een intentieverklaring om een verbod op ‘single use plastic’ in te voeren. WWF-NL wil met het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) een samenwerking om deze ban te realiseren onder de noemer ‘beyond plastics’. Momenteel wordt er overlegd met de private sector en lokale overheidsinstanties op het eiland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) over oplossingen en alternatieven voor plastics. De input vanuit de private sector is belangrijk om te komen tot breed gedragen en haalbare plannen voor de uitfasering van wegwerpplastic.
Kroon wijst erop dat zijn collega-gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe afgelopen woensdag in Brussel namens het OLB een zogeheten 'Declaration on Oceans' heeft ondertekend met maatregelen om beter om te gaan met zeeën en oceanen. ,,Voorafgaand aan de ondertekening heeft gezaghebber Edison Rijna een presentatie gegeven over het Blue Destination-concept. Zuinig zijn op milieu en natuur zijn daarin speerpunten. Daarom moeten wij met zijn allen, burgers, ondernemers en toeristen, de strijd aanbinden met zwerfvuil.”
Het terugdringen van vervuiling door plastics in zee heeft voor het OLB prioriteit, net als voor WWF-NL dat hulp heeft aangeboden om de problematiek gezamenlijk aan te pakken. Er wordt bekeken hoe de contacten en samenwerking verder is te intensiveren. Zowel het OLB als WWF-NL erkennen echter dat voor het oplossen van het plasticprobleem, zowel op Bonaire zelf als in de bredere regio, ondersteuning nodig is van de Nederlandse Rijksoverheid. Met staatssecretaris Van Veldhoven zal dan ook actief verder worden gesproken over de te nemen stappen om het regionale probleem aan te pakken en om afspraken te maken over een meerjarig natuurbeleidsplan voor Bonaire.