Van een onzer verslaggevers

Kralendijk - Op Bonaire mogen morgen 14.129 mensen naar de stembus. Zij kiezen een nieuwe Eilandsraad, waarin negen zetels verdeeld worden.

verkiezingenEen kleine 1.500 van de kiezers heeft niet de Nederlandse nationaliteit. Daarom zijn voor de gelijktijdige verkiezingen voor een apart Kiescollege voor de Eerste Kamer maar 12.663 stemgerechtigden.
De verkiezingen voor het Kiescollege worden voor de eerste keer gehouden, omdat daarvoor de grondwet gewijzigd moest worden. Dat is vorig jaar gebeurd. Maar drie partijen (MPB, PDB en UPB) hebben kandidaten voor het college aangewezen. De rest had daar geen belangstelling voor.
Des te meer belangstelling gaat uit naar de Eilandsraad. De afgelopen vier jaar was het bestuurlijk bijzonder onrustig op Bonaire. Bij de verkiezingen van 2015 kwamen drie partijen met elk drie zetels in de raad. Al bij de formatie ging het mis, omdat de partij met de meeste stemmen (MPB) buiten het college werd gehouden.
Maar UPB en PDB konden de rijen niet gesloten houden, waardoor MPB alsnog aan de macht kwam. Interne ruzies bij PDB en UPB zorgden voor steeds wisselende meerderheden. Uiteindelijk kwam UPB in augustus 2017 weer aan de macht samen met de van de PDB afgesplitste FSP, een nieuwe partij van veteraan Robby Beukenboom.
Veel inhoudelijke verschillen zijn er niet tussen de partijen. Iedereen wil de economie stimuleren, natuurbehoud en duurzame energie. Het gaat om de details. Het wordt daarom spannend te zien waar de kiezer die traditioneel PDB stemde heen gaat. Clark Abraham vertegenwoordigt de oude familie Abraham nog steeds als leider van PDB, maar Beukenboom is het langst zittende raadslid en heeft ook veel aanhang. Verder is het afwachten of de weer gelijmde UPB de kiezer nog aanspreekt na de turbulente periode, waarin het leiderschap van James Kroon ter discussie werd gesteld. Voormalig voorman Ramonsito Booi steunt hem niet meer.
Bij de vorige verkiezingen kwam, zag en overwon de MPB. De partij beloofde nieuwe politiek en bleef als enige fractie vier jaar intact, al wisselde de samenstelling regelmatig. Houdt de kiezer vertrouwen in de blauwe partij of luidt het oordeel dat het toch meer van het oude was? Dat partijleider Elvis Tjin Asjoe een tijdlang meer op Aruba zat dan op Bonaire zou hem stemmen kunnen kosten.
En dan is er aantal nieuwe partijen en lijsten. Era Nobo van Eric Soleana kreeg veel publiciteit, maar dat kwam vooral door ruzie met partijprominenten die al snel vertrokken. Maar de partij heeft een programma en dat kan van de andere nieuwelingen nauwelijks gezegd worden. Belangrijk voor het succes van Era Nobo zal de vraag zijn of de kiezer een nieuw referendum wil over de staatkundige situatie. Dat is het belangrijkste campagnepunt van Soleana.
Ook 1 Union pa Pueblo en Suzy Thodé vissen in de vijver van de ontevreden kiezer, maar hebben nauwelijks een serieus programma. Om van Lista Santana maar niet te spreken. Rafael Santana is wel een bekende in de politiek van Bonaire, maar of hem dat veel stemmen oplevert is de vraag.
Op deze pagina’s staan korte profielen van de acht partijen en lijsten. Maar drie partijen reageerden op een vragenlijst van deze krant. Verder is gekeken naar de verkiezings- en partijprogramma’s, zover die voorradig waren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.