Van onze correspondent
Kralendijk - Bon Digro, of beter de commissie die op initiatief van Bon Digro is samengesteld, honoreerde gisteren vijf culturele aanvragen.

Vier organisaties en één persoon profiteerden van de cultuurprocent die directeur Ronald Schalker van Bon Digro van zijn omzet afroomt en in het ‘cultuurpotje’ stopt.
Schalker is daarmee begonnen sinds de opening van de supermarkt in december 2013. De enige eis die hij stelt, is dat de middelen worden ingezet ten behoeve van projecten en of initiatieven op sociaal-cultureel vlak door organisaties en of personen zonder winstoogmerk.
De commissie is recent aangetreden en bestaat uit Elvio Cecilia, Boi Antoin en Lydia Emerencia. Er werd tot nu nog niet zoveel ruchtbaarheid aan gegeven, omdat er nog gespaard moest worden. Schalker wil niet zeggen om wat voor bedrag het dan precies gaat, maar ‘het potje is nu aardig gevuld en er valt wat te besteden’. Over de reden waarom is hij heel duidelijk. ,,Geen beschaving zonder cultuur en er is niet zoveel geld op Bonaire.”
De eerste vijf aanvragen zijn gehonoreerd. Het betreft Fundashon Bonai, Fundashon Nawati, bekend van de maskarada, Plataforma Cultural, Scholengemeenschap Bonaire(SGB) en een schrijver voor het boek over het leven van zuster Swinda-Seraus. Dat het geld besteed wordt aan de cultuur van Bonaire blijkt niet alleen uit de namen van de aanvragers maar ook uit de plannen. Zo wil Scholengemeenschap Bonaire de Bonairiaanse cultuur weergeven op de muren van de school en gaat Plataforma Cultural, gezien de wens van nog zo’n 150 kinderen die muziekles willen, een geheel eigen en verassend vervolg geven aan hun project ‘Kinderen maken muziek’. Iedereen kan en mag een aanvraag indienen, zo lang het maar om sociaal-culturele projecten gaat zonder winstoogmerk.
Commissielid Elvio Cecilia legt uit dat mensen hun brief met het verzoek om hun project of initiatief te financieren, kunnen afgeven bij Bon Digro of aan een van de commissieleden. Aanvragers kunnen in de brief het hoe, wat, waarom en waar van het initiatief uitleggen en de commissie zal vervolgens beoordelen of de aanvraag gehonoreerd wordt.
De vertegenwoordigers van Plataforma Cultural hopen dat, nu Bon Digro het goede voorbeeld heeft gegeven, er meer ondernemers op Bonaire zullen volgen. Bonaire heeft nu immers een commissie die de aanvragen kan behandelen en beoordelen. ,,Het is laagdrempelig en makkelijk in vergelijking met bijvoorbeeld fondsen in Nederland.” Aldus Plataforma Cultural.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.