Armoede dreigt voor vele gezinnen
Van onze correspondent
Den Haag - Als het erop aankomt wordt Caribisch Nederland (CN) in de kou gezet door het kabinet-Schoof. Bij de begroting Koninkrijksrelaties werd duidelijk dat de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB de Nederlandse eilandbewoners zijn vergeten waardoor veel eilandbewoners onder het bestaansminimum dreigen te zakken. Onbegrijpelijk, vindt Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Don Ceder.
,,Vanaf 1 januari 2025 stoppen de subsidies voor armoedebestrijding, energietoelage en de vrije uitkering op Bonaire, Sint Eustatius en Saba”, zo legt Ceder uit. Dit is volgens velen problematisch omdat de Nederlandse bijzondere gemeenten door hun kleine economie en kwetsbare infrastructuur moeite hebben om zelf de prijs van de voorzieningen op peil te houden. ,,Drinkwater op de eilanden wordt bijvoorbeeld ontzilt uit zeewater, wat een dure en energie-intensieve techniek is. Dit leidt tot behoorlijk hoge kosten. Op Bonaire betalen huishoudens ongeveer 4,75 dollar per kubieke meter drinkwater, terwijl dit in Europees Nederland gemiddeld rond de 1,00 euro (1,06 dollar) ligt”, aldus Ceder. Deze hoge kosten voor levensonderhoud en een lage werkgelegenheid hangen volgens hem voortdurend als donkere wolken boven de bestaanszekerheid, waardoor steun van het kabinet essentieel is.
Deze stap die er blijk van geeft dat het Caribisch deel van Nederland lijkt te worden vergeten is volgens Ceder tevens een breuk met een positieve lijn. De Tweede Kamer schaarde zich vorig jaar achter zijn voorstel om het minimumloon op de BES-eilanden te verhogen. En op grond van de aanbevelingen van de Commissie Sociaal Minimum Caribisch Nederland uit het rapport ‘Een waardig bestaan’ is door toenmalig minister Carola Schouten structureel 32 miljoen euro vrijgemaakt om de bestaanszekerheid op de eilanden te verbeteren.
Abrupte bezuinigingen hebben catastrofale gevolgen voor de inwoners
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.