Van onze correspondent
Kralendijk - In 2023 zijn de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, darmkanker en borstkanker op alle drie de eilanden van Caribisch Nederland een feit. In eerste instantie zal het gaan om pilots, maar in 2024 zullen de onderzoeken volledig ingebed worden in de zorg binnen Caribisch Nederland (CN).
Dit werd gisteren duidelijk tijdens de persconferentie van staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Van Ooijen sloot hiermee zijn werkbezoek aan Bonaire en Sint Eustatius af.
Op dit moment is er op de twee Bovenwindse Eilanden een start gemaakt met een pilot van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker en op Bonaire is de screening voor borstkanker inmiddels een feit. Van Ooijen gaf in eerste instantie te aan niet alle in en outs te kennen over de stand van zaken betreffende de bevolkingsonderzoeken in CN. Aan het einde van de persconferentie werd echter duidelijk dat baarmoederhalskanker en darmkanker voor 2023 als pilot in de planning staan voor Bonaire en dat voor het laatstgenoemde onderzoek geldt dat ook op de twee Bovenwindse Eilanden een pilot zal worden gestart. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zal op Saba en Statia in samenwerking met het ziekenhuis op Sint Maarten gaan plaatsvinden gezien de relatief dure apparatuur die daarvoor nodig is. Het is dan wel noodzakelijk dat zowel de apparatuur als de laboranten aan specifieke eisen voldoen. In 2024 zullen alle onderzoeken in CN een feit zijn.
Van Ooijen gaf gisterochtend tijdens de persconferentie aan dat hij tijdens zijn eerste bezoek een Bonaire diep onder de indruk was van het prachtige eiland en dat hij veel mensen heeft gesproken van de verschillende instantie die zich met zorg, welzijn en sport bezighouden. ,,Ik was zeker onder de indruk van Centro Akseso en hoe het sociale domein is georganiseerd”, aldus Van Ooijen. Akseso is een nieuwe organisatie waarin de diensten van een aantal bestaande organisaties is samengevoegd met als doel de zorg laagdrempelig en toegankelijker te maken. De staatssecretaris heeft ook een bezoek gebracht aan het project Begeleid Wonen en Stichting Project waar kwetsbare jongeren worden opgevangen. ,,Er wordt daar veel bereikt met de jongeren en we gaan onderzoeken hoe de hulp verder verbeterd kan worden om ervoor te zorgen dat er nog minder uitplaatsingen naar Nederland nodig zijn.” Van Ooijen zei ook onder de indruk te zijn van de kwaliteit van Fundashon Mariadal. Ten slotte is de staatssecretaris van mening dat het proces van de medische uitzendingen goed op orde moet zijn. ,,Er komen klachten binnen en die worden zeer serieus genomen. Maar ik vraag ook begrip want ik zie de medewerkers van Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) keihard werken om de boel na de coronaperiode weer op de rit te krijgen.”