Van onze correspondent
Kralendijk - Terwijl de Eilandsraad van Sint Eustatius wil inzetten op betaalbare vliegverbindingen tussen de BES-eilanden, houdt regeringscommissaris Alida Francis vast aan de ferryverbinding en verdedigt ze deze variant tegenover de Eilandsraad.
Francis lijkt niet op voorhand van zins de Eilandsraad tegemoet te treden, zo bleek vorige week tijdens een vergadering van de Eilandsraad over de ferry en de alternatieve luchtverbindingen.
Statia lijkt niet alleen te staan in zijn wens om de BES-eilanden door de lucht met elkaar te verbinden. Vorige week donderdag meldde de BES Reporter dat op Saba door Dave Levenstone de oproep is gedaan om met de drie eilanden een vuist te maken om deze onderlinge verbindingen te realiseren met inzet van EZAir en SXM Airways. Jan Meijer, docent op de Gwendoline van Puttenschool, zegt in een brief aan de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties te hopen dat de Sabaanse, Statiaanse en Bonairiaanse overheid erin zullen slagen elkaar te vinden in het hernieuwd gelanceerde voorstel om met EZAir en SXM Airways de verbindingen tussen de BES-eilanden duurzaam van de grond te krijgen. ,,Voorts hoop ik dat deze verbindingen door Nederland kunnen worden voorzien van het predicaat ‘openbaar vervoer’ of als een public service obligation (PS) zoals genoemd in het SEO-rapport ‘Connectiviteit Caribisch deel van het Koninkrijk’.
Over het bericht van afgelopen donderdag dat Winair per 6 december (tijdelijk) drie keer per week van Sint Maarten op Bonaire zal vliegen en dat de frequentie van vliegen op Sint Eustatius en Saba (tijdelijk) ook wordt verhoogd zegt hij zijn twijfels te hebben. ,,Dit vertoon van spierballen van Winair hebben we eerder gezien en dit is over het algemeen tijdelijk van aard. Het lijkt allemaal strategisch gericht op het behoud van het monopolie en het frustreren van initiatieven als de ferry en een alternatieve en concurrerende vluchtverbindingen”, aldus Meijer. Volgens hem zou Winair in een normale concurrentiepositie naar verwachting het onderspit delven. ,,Maar in dit geval is de eigenaar van Winair de overheid van Sint Maarten met 92 procent en de overheid van Nederland met 8 procent van de aandelen.” Hij zegt niet te geloven dat de twee landen niets wisten van de huidige ontwikkeling en dat Winair waarschijnlijk snel terugvalt in het oude en volgens hem weinig klantvriendelijke gedrag: alle vluchten via Sint Maarten met dure en minder frequente verbindingen naar Bonaire alsook naar Sint Eustatius tot gevolg. ,,Nederland is immers dé grote animator van de ferry en wil helemaal niets weten van enige concurrentie. Het is Nederland en daarmee ook de regeringscommissaris er alles aan gelegen om niet te komen met alternatieven door de lucht, alle inzet is gericht op de ferry.”