Van onze correspondent
Oranjestad - Het bedrijf Petros Aquaculture Operations wil op Aruba rode snapper kweken voor export en lokale consumptie. De vraag is echter of er voldoende rioolwaterzuiveringscapaciteit op het eiland is om het extra afvalwater te zuiveren. Ook zijn de gevolgen voor het koraalrif onvoldoende inzichtelijk.
De Commissie voor de Milieueffectrapportage (MER) uit Nederland heeft op verzoek van de regering de milieueffectrapportage van dit bedrijf onder de loep genomen. Niet om te beoordelen of het project wenselijk is, maar om te zien of de informatie in het rapport volledig is. Simone Filippini is voorzitter van de advieswerkgroep die deze MER heeft bekeken. ,,Aruba toont leiderschap door over dit project een milieueffectrapportage te laten opstellen en dit onafhankelijk te laten beoordelen.”
Het project van Petros Aquaculture Operations wil een viskwekerij starten, een verwerkingsinstallatie plaatsen en viskooien op zee. De productie start met 500 ton vis per jaar en wordt uiteindelijk 2.000 ton. Volgens de commissie MER is het rapport nog niet volledig. ,,Er is meer inzicht nodig in de gevolgen voor het koraalrif. Ook toont het rapport niet aan dat er voldoende capaciteit is om afvalwater van het project en andere toekomstige ontwikkelingen op Aruba te zuiveren. Met de aanvullingen die wij voorstellen, kan Aruba straks een besluit nemen waarin alle milieu-, sociale en sociaaleconomische effecten van dit project worden meegewogen.”
De commissie MER adviseert onder andere om meer informatie te geven over het mariene ecosysteem van Aruba, dat zeer kwetsbaar is. Het koraalrif gaat al jaren sterk achteruit. De uitwerpselen van de vissen in de kooien kunnen het koraalrif verder aantasten. De commissie adviseert om de gevolgen voor het koraalrif in beeld te brengen bij een productie van 2.000 ton vis per jaar. Daarnaast is onduidelijk of er voldoende rioolwaterzuiveringscapaciteit op het eiland is om het extra afvalwater te zuiveren. De commisie MER adviseert om te onderzoeken of afvalwater kan worden gezuiverd binnen het project als de zuiveringsinstallaties op het eiland onvoldoende capaciteit hebben.”
Ook zijn er onzekerheden over de praktische uitvoerbaarheid van het project en de milieu- en sociaaleconomische gevolgen. Daarom is een tussentijds beslismoment en goede monitoring en evaluatie van de eerste projectfase van groot belang, voordat de regering besluit over de opschaling tot 2.000 ton.
De regering heeft aangegeven dat zij de adviezen van de Commissie overneemt, het milieueffectrapport binnen afzienbare tijd laat aanvullen en het dan opnieuw aan de commissie MER voorlegt voor een definitief advies.