Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse regering wil een lager rentepercentage aan Nederland betalen en heeft hierbij hulp gevraagd van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Een delegatie is op Aruba en praat met financiële stakeholders.

F18 Lagere renteDemissionair premier Evelyn Wever-Croes (MEP) heeft dit dinsdag laten weten. Zij had zelf op 8 november een ontmoeting met de delegatie van het IMF om over de financiële normen te praten. ,,Ons doel is een rente van 3,4 procent, zodat we meer financiële ruimte krijgen om te investeren en voor lastenverlichting.”

Tijdens dat gesprek heeft het IMF aangegeven dat de regels tussen Aruba en Nederland simpeler moeten worden, zodat het voor iedereen duidelijk is wat het financiële doel van Aruba is. Het IMF maakt zich verder zorgen over het personeelstekort bij het ministerie van Financiën en bij andere financiële departementen. Aruba kan volgens het IMF alleen betalingsachterstanden inhalen als er personeel is.

Nederland en Aruba spraken in april af dat Aruba een rijkswet gaat invoeren om de rente te verlagen. De rente was oorspronkelijk 6,9 procent en deze is via een eerder overeengekomen akkoord gedaald naar 5,1 procent. Toen werd ook de afspraak gemaakt dat er een andere manier van financieel toezicht moet komen. Als Aruba dat kan invoeren, daalt de rente naar 3,4 procent. Aruba heeft hiervoor de hulp ingeroepen van het IMF en dat is de aanleiding van het bezoek van het IMF aan Aruba.

Andere afspraken zijn dat Aruba elk jaar een overschot van 1 procent moet hebben en dat dit geld wordt besteed aan het aflossen van schulden. Aruba heeft wettelijk vastgelegd dat als het overschot meer is dan 1 procent, dat het extra geld wordt gesplitst. De helft gaat ook naar het afbetalen van schulden en de andere helft kan worden gebruikt voor investeringen. De personeelsuitgaven van de overheid mogen niet meer zijn dan 10 procent van het bruto binnenlands product. Een andere afspraak is dat de schuld van Aruba in 2024 maximaal 50 procent van het bbp mag zin. Ook mogen er geen Public-Private Partnerships meer zijn, dat zijn projecten waarbij de overheid en het bedrijfsleven tot financiële afspraken komen. Het ging in het verleden vaak om afspraken die tientallen jaren duurden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.