Van onze correspondent
Oranjestad – Bij de Kiesraad hebben de politieke partijen die aan de verkiezingen van 6 december willen meedoen, vrijdag hun kandidatenlijsten ingediend. Regeringspartij MEP en oppositiepartij AVP hebben beiden de langste lijst, met elk 29 kandidaten.

F18ARU verkiezing AVPDe Kiesraad wordt ook Hoofdstembureau genoemd. Voorzitter Rossi Marchena gaf samen met plaatsvervangend voorzitter Grasita Griffith een persconferentie vanwege de start van het indienen van de kandidatenlijsten. Daarover schrijft NoticiaCla. De Kiesraad is onafhankelijk van de regering en het parlement. Ze zijn verantwoordelijk voor een eerlijk en transparant verloop van de verkiezingen, waarbij integriteit en democratisch vertrouwen centraal staan.

Vrijdag volgens een vast schema - waarvoor alle deelnemende partijen eerder deze week hadden geloot - kwamen de partijleiders of de nummer 2 op de lijst hun kandidatenlijst indienen. Dat kon overigens ook digitaal, maar de meeste partijen kozen ervoor om naar het Hoofdstembureau te komen.

Niet alle partijen die hun kandidatenlijst hebben ingediend, zijn al zeker van deelname aan de verkiezingen. De partijen die op dit moment niet in het parlement zijn vertegenwoordigd, moeten eerst meedoen aan het verzamelen van voldoende handtekeningen. Die handtekeningenactie wordt door het Hoofdstembureau georganiseerd tussen 21 en 29 oktober. Formeel heeft elke partij 586 handtekeningen nodig.

MEP is als regeringspartij wel zeker van deelname aan de verkiezingen. Hun lijst telt 29 kandidaten. In de top 5 staan geen namen van nieuwe kandidaten. AVP is als huidige grootste oppositiepartij ook verzekerd van deelname en komt ook met 29 kandidaten.

De huidige coalitiepartij Raiz doet met 11 kandidaten mee. Dat is zonder Geoffrey Wever, die zich heeft aangesloten bij de nieuwe partij Futuro. De tweede man naast partijleider Ursell Arends is nu de huidige parlementsvoorzitter Raymond Kamperveen. Raiz stelt dat de 11 kandidaten de normen en waarden van het ‘platform’ volgen en allemaal professioneel zijn op hun eigen vakgebied.

F18ARU verkiezing FuturoDe nieuwe partij Futuro, van Gerlien Croes en Geoffrey Wever, doet met 10 kandidaten mee. Zij moeten meedoen aan de handtekeningenactie, omdat hun partij nieuw is. Een opvallende derde naam op de lijst van Futuro is Gino Goeloe, directeur van het Wit Gele Kruis. De andere kandidaten zijn Rudlyn Lindor, Munzanin Wever, Gregory Ras, Jeremy Erasmus, Rondel Heyliger, Della Lopez en Omar Quandus.

HTC wil met 4 kandidaten meedoen aan de verkiezingen: Leider Gilbert Webb, Victor Rosario, Lino Croes en Robert Tromp. Deze partij zal echter eerst de vereiste 586 handtekeningen moeten verzamelen om te mogen meedoen.

De andere partijen die hun kandidatenlijsten inleverden, kozen ervoor om eerst naar de Kiesraad te gaan en daarna de bevolking te informeren wie hun kandidaten zijn. Daarover meer in de editie van maandag.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.